Uusi ennuste Suomen ilmastotavoitteista: Päästöt uhkaavat karata heti kättelyssä ilman ennennäkemättömiä keinoja

Elinkeinoelämän ennustelaitoksen Etlan uudessa ennusteessa on katsottu, miten Suomen talous muuttuu ja miten se näkyy ilmastopäästöissä.

ilmastonmuutos
Liikennettä Oulun Limingantullissa.
Kasvihuonepäästöt ovat vähentyneet Suomessa. Päästöleikkauksia pitää silti tehdä lisää muun muassa liikenteessä, jonka päästöt eivät ole laskeneet.Esko Jämsä / AOP

Suomen ilmastopäästöt vähenevät nykymenolla liian hitaasti, ennustaa elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ensimmäisessä ilmastopäästöennusteessaan.

Etla on arvioinut viime vuosien kehitystä ja ennakoi sen perusteella, ettei edes nykyistä paljon reippaampi vähennystahti riitä vaadittaviin päästöleikkauksiin. Suomen asettama hiilineutraalisuustavoite vuodelle 2035 vaatii tasaisen tahdin taulukolla joka vuosi yli seitsemän prosentin päästöleikkauksia.

Viime vuosien tahtia pitää ennusteen mukaan kiristää yli kolminkertaiseksi, jos halutaan välttää vielä isommat päästöleikkaukset tulevina vuosina.

Etlan ennusteessa on tehty kolme mahdollista päästöpolkua. Viime vuosien vauhdilla kasvihuonekaasujen päästöt vähenevät alle kaksi prosenttia vuosittain. Edes kaikkein kunnianhimoisin polku ei riitä tavoitteen vaatiman päästöuran saavuttamiseen.

Ennusteissa on huomioitu tulevaa talous- ja toimialojen kehitystä lähivuosina. Niissä on huomioitu muun muassa se, että Suomen talous jatkaa palveluvaltaistumista ja energiateollisuus jatkaa päästöjen leikkauksia. Rakennemuutoksen myötä myös päästöt laskevat.

Kehitys ei kuitenkaan riitä kääntämään päästöjä niin reippaaseen laskuun, että hiilineutraaliuden vaatimat päästöleikkeukset toteutuvat. Ennusteen kunnianhimoisin polku edellyttää teollisuudelta ja eri toimialoilta kolmen vertailuvuoden päästöleikkausten määrän kaksinkertaistamista lähivuosina,

Tilastografiikka
Tilastokeskus, ETLA, Harri Vähäkangas / Yle

Etlan ennuste on tehty vuoteen 2023 asti. Samana vuonna EU arvioi muun muassa sen, miten niin sanottujen luonnollisten nielujen, kuten metsien tilanne on edennyt. Suomen hallitus miettii tarvittavia lisätoimia tavoitteen saavuttamiseksi helmikuun alussa.

Etlan ennusteessa oletetaan, että hiilineutraalisuuuden kannalta tärkeät metsänielut mahdollistavat melkolailla nykyiset hakkuut. Hakkuut vaikuttavat siihen, kuinka paljon varsinaisia ilmastopäästöjä, kuten energian tuotannon päästöjä pitää vuosittain leikata vuoteen 2035 mennessä hiilineuraaliustavoitteen saavuttamiseksi.

Muiden toimialojen kuin energiahuollon päästöt eivät ole laskeneet kovinkaan paljoa 2010-luvulla. Energiahuollon osuus on edelleen yli neljännes kokonaispäästöistä. Kotitalouksien osuus on 12 prosenttia.

Lue myös:

Ilmastonmuutos ravistelee yrityksiä ennennäkemättömällä voimalla – "Sopeudu tai kuole"

Ilmastopaneeli: Ilmastotavoitteita pitää kiristää entisestään – vuoden 2035 tavoite vaatii vähentämistahdin triplaamista ja isoja metsänieluja