Yön poikkeuksellinen lämpöpiikki kipusi yli yhdeksän asteen – ei silti rikkonut ennätystä

Ennätyksen lisäksi Utsjoella nähtiin lämpötiloissa noin 30 asteen heitto, kun vielä viikonloppuna oltiin reilusti pakkasen puolella.

sää
Märkä ikkunalasi lähikuvassa.
Lumen sijasta taivaalta on tullut tammikuussa laajalti vettä.Henrietta Hassinen / Yle

Maan etelä-, länsi- ja keskiosissa lämpötilat nousivat puolen yön jälkeen poikkeuksellisen lämpimiksi keskimääräiseen tammikuuhun nähden, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Yön ylin lukema mitattiin Pohjanmaan Kruunupyyssä, jossa mitattiin puolita öin 9,1 astetta. Lämpötila ei kuitenkaan noussut mittausaseman ennätyslukemiin. Vuoden 1971 tammikuussa Kruunupyyssä mitattiin 9,5 astetta.

Esimerkiksi Ähtärissä Etelä-Pohjanmaalla lämpötila nousi 8,2 asteeseen aamuyöllä. Vaasan lentoasemalla mitattiin 7,4 astetta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Iiris Viljamaan mukaan nyt mitattujen lämpötilojen toistuvuus on noin 30 vuoden luokkaa.

Syynä poikkeuksellisen lämpimälle säälle on läntisen virtauksen voimistuminen, mikä toi mukanaan lämpimän föhn-tuulen. Lisäksi Suomen yllä on ollut lämmin ilmamassa.

Tiistain aikana sää viilenee yöstä. Päivällä maan etelä- ja keskiosissa lämpötilat vaihtelevat yhden ja viiden asteen välillä. Odotettavissa on myös kohtalaista tai navakkaa tuulta, Ilmatieteen laitos kertoo sivuillaan.

Utsjoella noin 30 asteen heitto

Hurja lämpötilan muutos nähtiin Utsjoella, jossa mitattiin viikonloppuna yli 30 miinusasteen pakkaslukemia. Maanantain ja tiistain välisenä yönä lämpötilat Utsjoella liikkuivat kuitenkin nollan molemmin puolin.

Tiistain aikana maan pohjoisosiin on odotettavissa pilvistä ja pilvistyvää säätä. Lämpötilat liikkuvat vuorokauden mittaan nollan molemmin puolin. Luvassa on myös kohtalaista tai navakkaa, puuskaista tuulta.