Guardian: Tiedustelupalvelut vahvistavat uuden Isis-johtajan henkilöllisyyden – järjestön aiemmin ilmoittama nimi oli salanimi

Yhdysvallat on luvannut uuden johtajan kiinnisaamiseen johtavista vihjeistä viiden miljoonan dollarin palkkion.

Isisin johtajat
Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadin.
Kuvakaappaus videolta, jolla sanotaan esiintyvän Isisin aiemman johtajan Abu Bakr al-Baghdadin. Yhdysvallat surmasi al-Baghdadin viime lokakuussa Syyriassa.AL FURQAN ISIS MEDIA WING HANDOUT / EPA

Terroristijärjestö Isisin uusi johtaja on tunnistettu Amir Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbiksi, kertoo brittilehti Guardian. (siirryt toiseen palveluun) Lehti perustaa tietonsa kahteen tiedustelupalveluun, muttei täsmennä, mistä tiedustelupalveluista on kyse.

Guardianin mukaan al-Salbi on yksi terroristijärjestön perustajajäsenistä. Hän on johtanut jesidivähemmistöjen orjuuttamista ja erilaisia operaatioita ympäri maailman.

Lehden mukaan al-Salbi nimitettiin johtajaksi vain tunteja jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi al-Salbin edeltäjän Abu Bakr al-Baghdadin viime lokakuussa sotilasoperaatiossa Syyriassa. Yhdysvaltojen mukaan al-Baghdadi laukaisi räjähdevyönsä jouduttuaan umpikujaan tunnelissa yhdysvaltalaissotilaita paetessaan.

Yhdysvaltojen laatimalla etsityimpien terroristien listalla al-Salbi on ollut viime elokuusta lähtien. Yhdysvallat pitää al-Salbia yhtenä Isisin keskeisistä ideologeista ja on luvannut hänen kiinnisaamiseensa johtavista vihjeistä viiden miljoonan dollarin palkkion.

Isis oli kertonut päiviä al-Baghdadin surmaamisen jälkeen valinneensa uudeksi johtajakseen Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin. Guardianin mukaan tämä oli nyt tunnistetun miehen salanimi, jota tiedustelupalvelut eivät tunnistaneet.

Lue myös:

Isis nimitti uuden johtajan – Vannoo kostavansa Abu Bakr al-Baghdadin kuoleman (31.10.2019)

Isis-johtaja al-Baghdadi päästi lähipiiriinsä vain kourallisen ihmisiä – Yksi heistä petti hänet (31.10.2019)

Trump vahvisti Isis-johtaja al-Baghdadin kuolleen Yhdysvaltojen sotilasoperaatiossa, räjäytti itsensä – "Hän kuoli kuin koira" (27.10.2019)