Kokoomuksen Ropo vaatii Porin kaupungin virkoihin esitettävien nimet julkisiksi

Ropon mukaan nimien salaamiselle ei löydy juridisia perusteita.

Pori
Porin vaakuna
Virkoihin esitettävien nimien salaaminen esityslistoilla ihmetyttää kaupunginvaltuutettu Mikael Ropoa.Katja Halinen / Yle

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Mikael Ropo vaatii Porin kaupungin virkoihin esitettävien henkilöiden nimet esityslistoilla julkisiksi. Ropo teki maanantaina asiasta valtuustoaloitteen.

– Kaupunki on tehnyt linjauksen, että virkaan esitettävän henkilön nimi on toimielinten kokouksien esityslistoilla julistettu salaiseksi. Linjaukselle ei löydy juridisia perusteita, Ropo toteaa valtuustoaloitteessaan.

Ropo sanoo, ettei ole saanut kaupungin viranhaltijoilta vastausta, kun kysyessään käytännön lainmukaisuudesta. Ropo on tiedustellut asiaa myös Kuntaliiton lakimieheltä Annaliisa Lehtiseltä.

– Virkavalintapäätökset eivät voi olla salassa pidettäviä päätöksiä. Salassa pidettävää virkavalinnassa ei myöskään voi olla virkaan esitettävän ja valittavan henkilön tiedot, eikä myöskään muiden hakijoiden nimitiedot ole salassa pidettävää tietoa. Sen sijaan henkilöille tehdyt soveltuvuusarvioinnit ja niiden lopputulokset eivät ole julkista tietoa, Lehtinen toteaa vastauksessaan.

Ropo esittää valtuustoaloitteessaan, että kaupunki tarkistaa nykyisen linjauksen lainmukaisuuden ja tarvittaessa muuttaa käytäntöjään.