Meksiko pysäytti siirtolaisia kyynelkaasulla, siirtolaiset heittelivät kivillä – lapsia joutunut eroon vanhemmistaan yhteenotoissa

Osa keskiamerikkalaisista siirtolaisista onnistui pääsemään Meksikon puolelle ja pakenemaan rajavalvojia.

Siirtolaiskaravaani
Honduralaisia pyrkimässä Meksikon rajan yli.
Johan Ordonez / AFP / Lehtikuva

Meksikon turvallisuusjoukot ovat käyttäneet kyynelkaasua maahan pyrkiviä siirtolaisia vastaan Meksikon ja Guatemalan välisellä rajalla.

Sadat siirtolaiset ylittivät rajajoen kahlaamalla ja pääsivät Meksikon ja Guatemalan väliselle rajavyöhykkelle Ciudad Hidalgon rajanylityspaikan tuntumassa. Mellakkapoliisit yrittivät saada tulijat palaamaan Guatemalan puolelle käyttämällä kovia otteita ja he ottivat osan kiinni.

Eräät siirtolaiset olivat heitelleet Meksikon joukkoja kivenmurikoilla.

Osa onnistui pääsemään Meksikon puolelle ja pakenemaan rajavalvojia.

Guatemalan ja Meksikon välisellä rajalla on ollut jumissa useita päiviä kohti Yhdysvaltoja pyrkivä siirtolaiskaravaani, jossa on eri lähteiden mukaan noin 2 000–3 500 ihmistä.

Meksikon siirtolaisuusinstituutti kertoi, että yli 400 siirtolaista on otettu kiinni. Heidät vietiin säilöönottokeskuksiin.

Meksiko aikoo palauttaa tulijat kotimaihinsa, jos heidän asemaansa ei pystytä laillistamaan.

"Meitä kohdellaan kuin koiria"

Rajalla tapahtuneissa yhteenotossa katosi uutistoimistojen mukaan lapsia. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin kaksi äitiä oli kadottanut nuoret lapsensa sekasortoisessa tilanteessa, kun Meksikon viranomaiset yrittivät ottaa pakenevia siirtolaisia kiinni.

Neljän lapsen äiti Sauri Marubeny Ortega kadotti 5-vuotiaan tyttärensä. Ortega pyrki Meksikoon lastensa kanssa toisen siirtolaisen avustamana. Perheenjäsenet joutuivat eroon toisistaan paetessaan viranomaisia.

– Pyydän, että henkilö jolla on tyttäreni jättäisi hänet turvalliseen paikkaan ja ilmottaisi poliisille. En halua lähteä minnekään ilman tytärtäni, Ortega kertoi.

Meksikon siirtolaisuusinstituutti kertoi, että sen tietoon ei ollut tullut tapauksia vanhemmistaan eroon joutuneista tai kadonneista lapsista. Instituutti arvosteli kulkueen järjestäjiä siitä, että alaikäisistä ei pidetty riittävää huolta.

– Emme ajatelleet, että meidät saatettaisiin ottaa vastaan näin. Meitä kohdellaan kuin koiria, sanoi Hondurasista lähtenyt Melisa Ávila. Hän oli lähtenyt matkaan 12-vuotiaan poikansa kanssa.

Siirtolaisia kahlaa matalassa joessa
Keskiamerikkalaisia siirtolaisia Meksikon ja Guatemalan välisellä Suchiate-rajajoella 20. tammikuuta. Esteban Biba / EPA

Tilanne on ollut jännittynyt rajalla viikonlopusta asti. Meksiko on luvannut Yhdysvalloille tiukentavansa otettaan Meksikon kautta kohti Yhdysvaltoja yrittävistä keskiamerikkalaisista siirtolaisista.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkasi viime vuonna Meksikoa tuontitulleilla, jos se ei pysäytä Yhdysvaltoihin pyrkiviä siirtolaisia.

Karavaani oli lähtenyt matkaan Hondurasista viime viikolla. Guatemalan mukaan maahan on tullut ainakin 4 000 ihmistä Hondurasista keskeisten rajanylityspaikkojen kautta viime keskiviikosta alkaen.

Kulkue tuo turvallisuutta

Keski-Amerikasta lähteneet siirtolaiset ovat toistuvasti järjestäneet suuria kulkueita, jotka pyrkivät kohti Yhdysvaltoja. Kulkueena liikkuminen lisää turvallisuutta eikä kaikilla ole varaa salakuljettajien kalliisiin palveluihin.

Monet pakenevat lähtömaidensa jengiväkivaltaa ja köyhyyttä.

– En halua palata takaisin kotimaahani, koska siellä ei ole mitään, vain nälkää, kertoi 18-vuotias hondurasilainen Ingrid.

Meksiko on tarjonnut siirtolaisille mahdollisuutta tulla maahan hallitusti ja yrittää laillistaa asemansa. Meksikon mukaan siirtolaiset voisivat sen jälken hakeutua töihin Etelä-Meksikoon.

Siirtolaiset ovat kuitenkin suhtautuneet tarjoukseen epäillen, koska samanaikaisesti Meksiko palauttaa siirtolaisia takaisin lähtömaihinsa.

Lue myös:

Meksikon joukot pysäyttivät Yhdysvaltoihin pyrkivän siirtolaiskaravaanin – "En voi palata Hondurasiin"