1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kauppa

Lauha sää vesitti Luhdan talvivaatemyynnin

Asiakkaille myynnin hyytyminen tarkoittaa isoja alennusprosentteja. Myös talviurheiluvälinekauppa kärsii, kun hiihtokelejä ei kuulu.

kauppa
Toppatakkeja rekissä.
Luhdan talvivaatteita lähetettiin eteenpäin kauppoihin ympäri Eurooppaa laajennetulta Nastolan-logistiikkakeskukselta jo ennen syksyä.Sini Ojanperä / Yle

Leuto sää vesittää talvivaatteiden kaupan. Lahtelaisella Luhdalla myynnin kehitys jää Suomessa joulu-tammikuussa kymmenisen prosenttia miinukselle. Luhta pyrkii nyt pienentämään varastojaan, mutta talvivaatteet on myytävä isoilla alennuksilla, mikä nakertaa kannattavuutta.

Marraskuussa vaatteiden ja asusteiden kauppa kävi hyvin. Keski-Euroopassa yhtiön tuotteiden talven myynti on ollut tavanomaista, eikä leuto talvisää ole siihen vaikuttanut.

– Siellä laskettelukeskukset ovat päässeet aukaisemaan normiajankohdassa. Pohjoismaissa ihmiset ovat tottuneet enemmän siihen, että kaupungeissakin on lunta, kertoo L-Fashion Groupin toimitusjohtaja Vesa Luhtanen.

Vielä kymmenisen vuotta sitten talvivaatteiden kauppa oli Luhdalle nykyistä paljon tärkeämpi, nykyisin muut sesongit tasoittavat huonoa kautta. Toimitusjohtaja Luhtasen mukaan yhtiössä on hyväksytty, ettei talvi tule Suomeen aina entisessä aikataulussaan.

– Olemme ymmärtäneet matkan varrella, että vaihtelut talven tulon osalta ovat huomattavasti aikaisempaa radikaalimmat.

Luhdan myynnistä 45 prosenttia tulee Suomesta.

Vaatekauppa kauppakeskuksessa
Suomen säät vaikuttavat vahvasti L-Fashion Groupin myyntiin, koska siitä lähes puolet tulee kotimaasta. Yhtiöllä on paljon myymälöitä Suomessa, uusimmat Mall of Triplassa Pasilassa.Sini Ojanperä / Yle

Pyöräilysesongin pitkittyminen auttaa urheiluliikettä

Lauha ja lumeton talvi on pysäyttänyt suksikaupan Päijät-Hämeen korkeuksilla lähes kokonaan. Alkutalvesta tilanne näytti vielä hyvältä, ja esimerkiksi Lahdessa ennätysaikaisin avattu ensilumenlatu sai innokkaimmat hankkimaan suksia ahkerasti.

Pitkän linjan lahtelainen urheiluvälinekauppias Ville Järvinen kertoo, että jos lunta tulee, voi helmikuu ja hiihtolomasesonki vielä nostaa suksikaupan plussan puolelle.

Järvisen Pyörä ja Urheilussa ahkeroidaan suksikaupan sijaan nyt polkupyörien huoltotöissä.

– Pyörähuolloissa ja varaosissa on tammikuussa huimat kasvut, se sektori on yli tuplaantunut, Järvinen toteaa.

Voit kuunnella kauppias Ville Järvisen haastattelun Yle Areenasta.

Lue seuraavaksi