Analyysi: Syntyykö seuraava kauppasota Yhdysvaltojen ja EU:n välille? EU yrittää taivutella Donald Trumpia digijättien verollepanoon tänään

Ranska verottaa jo isoja verkkoyhtiöitä, USA uhkaa vastatoimilla – ja se on EU-tason ongelma, kirjoittaa taloustoimittaja Anna Karismo.

kauppasodat
Trump ja Macron
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaa Ranskaa muun muassa isoilla samppanjan ja juuston tulleilla, jos Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei peräydy verkon jättiyhtiöiden verotuksesta. Kuva viime elokuulta G7-teollisuusmaiden huippukokouksesta.Mick Tsikas / EPA

Miten panna verkon jättiyhtiöt kuten Facebook, Google, Amazon, Apple tai Tripadvisor verolle Euroopassa? Kysymys on ollut kuuma viime vuosina. Yhtiöt ovat isoja ja kasvavia toimijoita, mutta veroja ne eivät juuri maksa.

Samalla poliittisia päättäjiä on alkanut huolestuttaa, että digivallan keskittyminen harvojen käsiin estää muun muassa innovaatioita ja työpaikkojen syntymistä. Verkkojättiläisistä on tullut kilpailun este.

Lue aiempi analyysi aiheesta: Mitä Facebook, Google, Apple ja Amazon ovat tehneet ansaitakseen vihanpidon? Tässä ovat syntilistat.

EU on toistaiseksi puuttunut digijättien toimintaan kilpailuoikeuden kautta eli käytännössä sakoilla, mutta uusi Ursula von der Leyenin johtama komissio haluaa puuttua verkon harvainvaltaan myös muita reittejä.

Kiista esillä tänään Davosin talousfoorumissa

Ranska otti viime kesänä käyttöön digiveron, jota maksavat eniten yhdysvaltalaiset suuryhtiöt. Se suututti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, joka uhkaa mätkäistä ranskalaisille viineille ja juustoille jopa sadan prosentin tullit.

Kiistaa käsitellään tänään Sveitsin Davosin talousfoorumissa, jossa maailman talouskerma kokoontuu.

Kokouksen alla tilanne näytti rauhoittuneen. Sekä Macronin että Trumpin maanantai-illan twiitit olivat sovinnollisia sen jälkeen, kun he olivat puhuneet kauppakiistasta keskenään puhelimessa.

Lue alempaa, miksi Macronin ja Trumpin kiista on koko EU:n ongelma.

Ranskan päättäjät ovat useassa yhteydessä korostaneet, että Gafaksi kutsuttu vero ei kohdistu tietynmaalaisiin yrityksiin vaan veron kohteet määräytyvät puhtaasti liikevaihdon mukaan. "Gafa"-nimi tulee neljän suuren eli Googlen, Amazonin, Facebookin ja Applen alkukirjaimista.

Lisäksi vero on Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukainen, ranskalaiset painottavat. Kaikki yli 750 miljoonan euron liikevaihdon verkkoyritykset maksavat Ranskan valtiolle veroa, jos tuosta liikevaihdosta vähintään 25 miljoonaa tulee Ranskasta.

Satojen miljoonien verotuotot

Kolmen prosentin suuruinen Gafa-vero alkaa tuottaa vuosi vuodelta enemmän valtion kassaan ranskalaismedian mukaan. Vuonna 2022 maan hallitus arvioi keräävänsä verkkoyhtiöiltä jo 650 miljoonaa euroa. (siirryt toiseen palveluun) Viime vuonna veron tuotto oli 400 miljoonaa.

29:n Gafa-veroa maksavan listalla (siirryt toiseen palveluun) suurin osa on yhdysvaltalaisia yrityksiä, mutta joukossa on myös muiden muassa saksalainen Zalando, kiinalainen Alibaba, espanjalainen Amadeus, hollantilainen Booking, japanilainen Rakuten ja ranskalainen Criteo.

Samankaltaisia digitaalisten palveluiden 2–7 prosentin verojärjestelmiä on suunnitteilla ainakin myös Britanniassa, Espanjassa, Itävallassa, Belgiassa, Sloveniassa ja Tsekissä.

Italia aikoo saattaa oman digiveronsa voimaan tänä vuonna, mikä lisää transatlanttisia jännitteitä.

Zalando
Muodin verkkokauppa Zalando on yksi verkon 29 suuryhtiöstä, jotka maksavat uudenlaista digiveroa Ranskaan. Kuva Saksassa päämajaansa pitävän Zalandon muotinäytöksestä Berliinissä vuonna 2017.Felipe Trueba / EPA

Päätökset siirretään loppuvuoteen

Eurooppalaiset maat yrittävätkin Davosissa taivutella Donald Trumpia digijättien verotuksen tueksi.

Alkuperäinen tavoite oli saada jonkinlainen yhteinen näkemys teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n puitteissa jo vuoden alkupuolella.

Välttääkseen kauppasodan Trump ja Macron sopivat maanantai-illan puhelussaan aikataulun venyttämisestä vuoden loppuun asti ranskalaisten lehtitietojen mukaan. (siirryt toiseen palveluun) Ranska lykkäisi (siirryt toiseen palveluun)digiyhtiöiden veronmaksuvelvoitetta loppuvuoteen ja Yhdysvallat pidättäytyisi tällä erää asettamasta tulleja ranskalaistuotteille.

Voisiko veronmaksu olla vapaaehtoista? Ei, sanoo EU

Yhdysvallat on sanonut suostuvansa OECD-veroon, jos se on yrityksille vapaaehtoinen. EU:n edustajat ja Ranska taas pitävät kiinni siitä, että verkossakin verojen täytyy koskea kaikkia.

Jos osapuolet eivät tule toisiaan vastaan, Davosissa sovitellaan digiveronäkemysten sijaan Yhdysvaltain ja Ranskan välistä kauppasodan uhkaa.

– Jos Davosista ei saada sopimusta, OECD:n [digipalveluvero-] uudistuksesta tulee mahdoton, joten Ranskalla ei ole mitään syytä perääntyä kansallisesta verostaan, Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi viime perjantaina (siirryt toiseen palveluun).

Näin EU:n ja Yhdysvaltain välinen kauppasota olisi valmis leimahtamaan.

Lue lisää: OECD:n ehdotuksessa kansainväliset suuryhtiöt maksaisivat veroja sinne, missä niiden asiakkaat ovat.

"Verotuksen yhdenmukaisuus olisi kaikkien etu"

EU aikoo vedota Trumpiin argumentilla, että on Yhdysvaltojenkin intressi välttää tilkkutäkin syntyminen digijättien verotukseen. Erilaiset kansalliset veroratkaisut tekisivät kokonaisuudesta monimutkaisen ja voisivat johtaa verokilpailuun.

EU-komissio on asettunut lujasti Ranskan tueksi kiistassa. Uusi ranskalainen sisämarkkina- ja digikomissaari Thierry Breton on ilmoittanut puskevansa (siirryt toiseen palveluun)digijättien verottamista voimallisesti läpi eurooppalaisella tasolla, jos asiasta ei päästä sopuun OECD:n piirissä.

– Ei Euroopan kuulu sopeutua digijätteihin vaan niiden kuuluu sopeutua Eurooppaan. Tämä on periaate vastaisuudessa, Breton sanoi Pariisissa maanantaina Politico (siirryt toiseen palveluun)-verkkolehden mukaan.

EU on yrittänyt löytää yksimielisyyttä digitaalisesta verotuksesta jo aiemminkin. Viimeksi yhteinen digivero kaatui (siirryt toiseen palveluun), koska useampi maa kuten Irlanti, Luxemburg ja Suomi vastustivat sitä.

Suomi toivoisi asiasta mieluummin maailmanlaajuista kuin EU:n sisäistä ratkaisua. Epävarmaa on lisäksi ollut, olisiko uudistuksen vaikutus Suomen kaltaisen pienen maan verotuloihin plus- vai miinus-merkkinen.

Onko Saksa siirtynyt Ranskan kannalle?

Vastikään julkaistujen tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) myös Saksa olisi ollut vastahankainen EU-digiveroa kohtaan ainakin vielä viime vuonna. Saksa ei ole suoraan kertonut kantojaan julkisuuteen osin ehkä siksi, että se pelkää Yhdysvaltain vastatoimia autoteollisuuttaan kohtaan.

Komissaari Thierry Breton arvioi maanantaina, että nyt Saksakin olisi kääntynyt tukemaan EU:n yhteistä digitaalisten palvelujen veroa.

Digikomissaari Breton, kauppakomissaari Phil Hogan ja komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapaavat Trumpin tänään Davosissa (siirryt toiseen palveluun). Kokoonpanosta eli mukaan valikoituneiden komissaarien salkuista voi päätellä, että verokiista ja kauppa-asiat ovat yksi tapaamisen pääaiheista.

Aiheesta lisää:

Tietovuoto paljastaa Applen salaisuuden – amerikkalaisjätit ovat verojen välttelyn suurmestareita

Suuryritysten verokikkailun suitsiminen ei ole helppoa: Jättiuudistus voisi iskeä loven Suomen talouteen ja tuottaa kansainvälisiä veroriitoja