Jyrähdys pohjoisesta: Loppuuko Suomi-rata Tampereelle?

Pohjoisen kauppakamarit vaativat valtiolta rahaa pohjoisen rautatieyhteyksien parantamiseksi.

rautatieliikenne
Rautatien kiskot
Pohjoiseen kaivataan nopeita junia.Pyry Sarkiola / Yle

Lapin kauppakamari ja Oulun kauppakamari ovat erittäin huolissaan siitä, ettei nopeita rautatieyhteyksiä rakenneta pohjoiseen asti.

– Pohjois-Suomen osalta kehitystyö on polkenut pitkään paikallaan. Onko Suomi-radan kehittäminen pohjoiseen saakka hallituksen suunnittelussa? Hukkuvatko pohjoisen kehittämiskohteet etelän kasvukolmion ’hankeaaltoon’ ja kehittäminen yltää Suomi-radan osalta vain Tampereen ratapihalle, Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen kysyy kauppakamarien yhteisessä tiedotteessa.

Paineita raideliikenteen kehittämiselle lisäävät muun muassa pohjoisen suurinvestoinnit metsä- ja kaivannaisteollisuudessa sekä matkailun vahva kasvu.

– Pohjois-Suomessa on suunnittelussa ja käynnistymässä teollisuuden suurhankkeita arviolta 12–13 miljardin euron edestä, mikä tulee lisäämään logistiikkaa kaikilla väylillä, myös rautateillä. Lisäksi matkailusta on kasvamassa entistäkin suurempi pohjoisen talouden kasvutekijä. Ilman toimivia liikenneyhteyksiä pohjoisen kasvun ja kehityksen edellytykset heikkenevät huomattavasti, Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Timo Rautajoki jatkaa.

Kauppakamarit huomauttavat, että junien nopeutta Seinäjoen ja Oulun välillä ei voi lisätä ilman kaksoisraidetta. Tämän lisäksi Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen tähdentää, että prioriteettilistan kärjessä pitäisi ehdottomasti olla Laurilan ja Tornion välisen radan sähköistys.

Oulun kauppakamari ja Lapin kauppakamarit esittävät, että valtio myöntäisi suunnittelurahaa pohjoisen ratahankkeiden edistämiseksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).