1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Davos

Trump Davosin talouskokouksessa: "Amerikka voittaa vahvemmin kuin koskaan" – Thunberg sanoi, että mitään ei ole tehty ilmaston hyväksi

Samana päivänä kun presidentti Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkaa Yhdysvalloissa, hän puhui Sveitsin Davosissa.

Davos
Greta Thunberg esiintymässä Kongressikeskuksessa Davosissa 21.01.2020.
Greta Thunberg toisti Davosissa ilmastonmuutosvertauksensa palavasta talosta.Fabrice Coffrin / AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui tiistaina Sveitsiin, jossa hän osallistuu Davosin talousfoorumiin. Trump puhui foorumin kokousväelle alkuiltapäivästä Suomen aikaa.

Kotimaassa Trumpia odottaa myöhemmin tiistaina alkava virkarikosoikeudenkäynti, mutta Davosissa hän aloitti puheensa kehumalla Yhdysvaltain taloutta ja yritysten kuntoa.

– Amerikka voittaa vahvemmin kuin koskaan, Trump sanoi.

Hän korosti Yhdysvaltain saavuttamaa alustavaa kauppasopua Kiinan kanssa. Trumpin mukaan kauppasopimukset edustavat uutta mallia 2000-luvulle.

– Suhteemme Kiinan kanssa eivät ole koskaan olleet niin hyvät kuin nyt, Trump vakuutti.

Hän kehui myös hallintonsa toimia työpaikkojen luomisessa ja talouskasvun hyötyjen levittämistä laajalle yhteiskunnassa. Trump kuvasi, että hänen kaudellaan on luotu "käsittämätön määrä" työpaikkoja.

Hän korosti, että tehtyjen uudistusten vuoksi tuotantoa palaa takaisin Yhdysvaltoihin ja se luo vaurautta. Kotimaan talouspolitiikka olikin suuressa osassa hänen puhettaan. Yhdysvallat valmistautuu parhaillaan syksyn vaaleihin.

Tuomitsi maailmanlopun ennustajat

Trump myös tuomitsi ympäristön "tuhon profeettojen" sanoman.

– Meidän täytyy torjua nämä jokavuotiset tuhon profeetat ja heidän ennustuksensa maailmanlopusta, Trump sanoi vain hetkeä sen jälkeen kun ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg oli sanonut, että ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun eteen ei ole tehty tarpeeksi.

Trump sanoi lisäksi, että Yhdysvallat liittyy Davosin talousfoorumin biljoonan puun istutushankkeeseen.

Donald Trump helikopterikentällä
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saapui Davosin kokouspaikalle helikopterilla. Ennio Leanza / EPA

Maailman talousfoorumin teemana on kestävä kehitys. Avajaispäivän ohjelmassa oli lisäksi muun muassa Thunbergin puhe.

Thunberg piti avajaispuheensa iltapäivällä hieman Trumpin puheen jälkeen.

Thunberg ei maininnut Trumpia nimeltä, mutta pahoitteli sitä, että Yhdysvallat on vetäytynyt Pariisin ilmastosopimuksesta. Hän toisti aiemmin sanomansa vertauksen siitä, että "talomme palaa". Hän viittasi vuosi sitten Davosissa pitämäänsä puheeseen

– Vuosi sitten sanoin teille, että en halua teidän tuntevan paniikkia. Minulle on sanottu, että on vaarallista sanoa ihmisille, että heidän pitäisi olla paniikissa ilmaston vuoksi.

"Mitään ei ole tehty"

Lisäksi Thunberg sanoi, ettemme tarvitse päästöjen vähentämistä vaan lopettamista kokonaan. Hän myös suomi poliitikkoja siitä, että kaikki ovat epäonnistuneet tehtävässään poliittisesta puoluekannastaan riippumatta.

Thunberg ehti jo aamupäivällä osallistua paneelikeskusteluun, jossa hän sanoi, että ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun eteen "ei itse asiassa ole tehty mitään".

Hän sanoi, että kun taistelua ympäristön ja ilmaston puolesta tarkastelee laajasta perspektiivistä, mitään ei ole tehty ja paljon enemmän pitää tehdä. Olemme vasta alussa, hän sanoi.

– On eri asia, tuleeko kuulluksi verrattuna siihen, johtaako se oikeasti johonkin, Thunberg huomautti.

– Itse en voi valittaa, ettenkö tulisi kuulluksi, hän sanoi ja sai yleisössä aikaan hyväksyvää naurua.

– Minua kuunnellaan koko ajan. Mutta tiede ja nuoret ihmiset eivät ole keskustelun keskiössä.

Mukana myös pääministeri Marin

Davosissa on mukana myös pääministeri Sanna Marin (sd.). Erillisissä tapaamisissa Marin tapaa muun muassa Applen toimitusjohtajan Tim Cookin, Googlen toimitusjohtajan Sundar Pichain ja Microsoftin johtajan Brad Smithin. Heidän kanssaan Marin keskustelee muun muassa uusista teknologioista ja datapolitiikasta, yritysten yhteiskuntavastuusta, kestävästä kehityksestä sekä työpaikkojen luomisesta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan Tedros Adhanom Ghebreyesusin kanssa Marin keskustelee hyvinvointitaloudesta ja terveyspolitiikasta sekä naisten ja tyttöjen asemasta ja oikeuksista.

Marinin lisäksi talousfoorumiin osallistuvat Suomen hallituksesta ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Lue myös:

Simpanssitutkija, Bollywood-tähti ja muita lasikattojen rikkojia – Maailman talousfoorumi alkoi, mutta vain joka neljäs osallistuja on nainen

Ulkolinja: Davosin foorumin kulisseissa – eettistä diplomatiaa vai talouseliitin tapahtuma?

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi