Jouni Hynynen paljastaa syyt, miksei lähtenyt mukaan Vain elämää -ohjelmaan: "Se porukka ei tuntunut oikealta"

Lappeenrantalaislähtöinen muusikko harkitsee tarkkaan, millaisiin projekteihin lähtee mukaan.

Jouni Hynynen
Jouni Hynynen seisoo Lappeenrannan linnoituksen valleilla katse kaukaisuuteen.
Jouni Hynynen ei pyynnöstä huolimatta lähtenyt mukaan uudelle Vain elämää -kaudelle.Mikko Savolainen / Yle

Mustaan nahkatakkiin pukeutunut, partasuinen mies astelee pitkin Lappeenrannan mukulakivikatuja. Henkilöstä on vaikea erehtyä.

Lappeenrantalaislähtöinen muusikko Jouni Hynynen käy vapaa-ajalla paikallisella kuntosalilla ja kuuntelee cd- ja vinyylilevyjä.

Kotiteollisuus-bändistään tunnetun Hynysen työt ovat nykyään jakautuneet moniin eri suuntiin. Pelkällä musiikinteolla ei hänen mukaansa enää pärjää, ellei tee koko ajan keikkoja.

– Jos taas tekee näin pienessä maassa koko ajan keikkoja, yleisömäärät pienenevät. Jos keikkailet kolme kertaa vuodessa Nivalassa, ei siellä kolmannella kerralla ole paljon yleisöä.

Spotify-boikotti loppui pakon edessä

Muusikon tilipussi muodostuu nykyään keikkojen lisäksi fanituotteiden ja levyjen myynnistä sekä kappaleiden tekijänoikeuspalkkioista.

Hynynen uskoo edelleen cd- ja vinyylilevyihin, vaikka niiden myynti onkin hänestä nappikauppaa.

– En tiedä ostaako kukaan muu enää cd-levyjä. Ei varmaankaan, jos rojalteja katsoo.

Sen sijaan digitaalisessa muodossa olevien levyjen kuuntelemisesta saatuja palkkioita Hynynen pitää suorastaan huijauksena.

– Ei niistä saa mitään.

Jouni Hynynen seisoo seinän edessä.
Jouni Hynysen mukaan hänen oma musiikinkuuntelunsa on ärsyttävää muusikkoanalysointia siitä, mikä kappaleessa on hyvää ja mikä huonoa. “Oikeasti musiikin pitäisi tuntua lantio- ja takapuoliosastolla.”Mikko Savolainen / Yle

Spotifyn artistille maksama palkkio kertyy Spotifyin käyttäjien maksamista kuukausimaksuista.

Tällä hetkellä musiikin suoratoistopalvelut jakavat kuluttajilta keräämänsä rahat kolmeen osaan. Noin 30 prosenttia rahasta jää suoratoistopalvelulle. Loppu tilitetään teosten oikeudenomistajille ja äänitteiden oikeudenomistajille.

Suoratoistopalvelut käyttävät oikeudenomistajien osuutta tilittäessään pro rata -mallia. Siinä kuluttajien kuukausimaksut laitetaan samaan pottiin, josta rahat jaetaan kaikkien kuuntelukertojen mukaisessa suhteessa.

Malli suosii niitä artisteja, joiden kuuntelijat käyttävät palvelua erityisen aktiivisesti – vaikka kaikki käyttäjät maksavat palvelusta saman verran.

Kotiteollisuuden musiikkia ei pystynyt pitkään aikaan kuuntelemaan Spotifyista.

– Lopulta piti antaa periksi. Meidän oli pakko laittaa levyt sinne, muuten kukaan ei olisi kuullut niitä. Ja jos ihmiset eivät kuule artistin musiikkia, eivät he lähde keikoille sitä kuuntelemaan.

Siksi radiosoitto ja televisiossa oleminen olisivat Hynysen mielestä edelleen tärkeitä.

– Jos osaisi tehdä hittejä, ehkä ne biisit soisivat jossain, Hynynen nauraa.

Moni artisti on saanut uutta nostetta uralleen Nelosen Vain elämää -ohjelmasta. Hynystäkin pyydettiin mukaan ohjelmaan, mutta toisin kävi.

Vain elämäästä "ällö olo"

Viime joulukuussa sosiaalisessa mediassa spekuloitiin, onko Hynynen mukana uudella Vain elämää -ohjelman kaudella. Hynynen itse kumosi huhut heti kättelyssä. Hän kertoo kuitenkin harkinneensa asiaa hartaasti.

– Kävin kyllä neuvottelupöydässä, koska Vain elämää on ainut musiikkiohjelma television puolella, jossa saa omaa musiikkia läpi. Ohjelmalla on hirmuinen voima, Hynynen kertoo.

Kuukauden miettimisajan aikana Hynynen katsoi sarjan uusintoja.

– Minulle tuli ällö olo siitä. Ajattelin, että en pysty menemään tuonne. Myöskään se mukana ollut porukka ei tuntunut oikealta.

Yksi syy ohjelmasta kieltäytymiselle oli myös se, että ohjelman tekeminen veisi liikaa aikaa. Uusien versioiden tekeminen muiden artistien kappaleista on pitkä prosessi, puhumattakaan ohjelman nauhoituksista.

– Ei minulla ole tuollaiseen aikaa. Ilmeisesti näillä muilla on, eikä siinä mitään. Käyttäköön muut luppoaikansa miten lystäävät, mutta jos miulla on vapaata, olen silloin vapaalla.

Jouni Hynynen Lappeenrannan linnoituksen valleilla
Jouni Hynynen haluaisi käydä enemmän livekeikoilla. “Jos menen katsomaan keikkaa, haluan keskittyä siihen kunnolla. Eihän siellä kuitenkaan rauhassa saa olla, kun jokaisella on asiaa.” Mikko Savolainen / Yle

Hynynen kuitenkin myöntää olleensa otettu siitä, että häntä pyydettiin ohjelmaan mukaan.

– Ihmiset saattaisivat kuunnella Kotiteollisuutta aivan eri korvalla. Se saattaisi johtaa siihen, että joku ostaisi levyjäkin, hän pohtii.

Kotiteollisuudella on Hynysen mukaan se etu, että he ovat soittaneet yhdessä jo lähes 30 vuotta.

– Me olemme tehneet niin pitkään tätä duunia, että keikoillamme käy todella hyvin porukkaa.

Sooloprojektiin mukaan myös naisääntä

Spotifyn lisäksi Jouni Hynynen on lähtenyt mukaan toiseenkin nykyajan ilmiöön, fiittaamiseen. Hynysen sooloprojektin, Maanalainen armeija -yhtyeen, uudella levyllä kuullaan Hynysen lisäksi laulaja Mira Luotia.

– Halusin levylle mukaan naisääntä, koska halusin tehdä hempeämpää materiaalia. Mietin sanoituksiakin sen mukaan, että siinä olisi naisääntä ja naisen näkökulmaa.

Hynysen mukaan Mira Luodin kanssa työskentely sujui niin hyvin, että tämän rooli levyllä kasvoi kokoa ajan. Lopputuloksena Luoti esiintyy levyn jokaisella kappaleella.

Kotiteollisuuden muut jäsenet suhtautuivat sooloprojektiin hyvillä mielin.

– Soitin demoja keikkabussissa ja sanoin, että me ei varmaan näitä soiteta, Hynynen naurahtaa.

Kuuntele Jouni Hynysen haastattelu:

Uuden musiikin tekeminen innostaa Jouni Hynystä - "Menkööt Vain Elämää -sarjaan he, joilla on luppoaikaa"