1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvisää

Kaikki keinot on otettu käyttöön Vöyrin SM-hiihtojen onnistumisen takaamiseksi

Vöyrillä on kokeiltu lumen tykittämistä rehutehtaan jäähdyttämössä ja kolattu talkoilla luonnonlunta talteen.

Talvisää
Lumitalkoot Vöyrillä tammikuussa 2020.
SM-hiihdot järjestetään Vöyrin hiihtokeskuksessa tammikuun lopulla. Jan Grön

Vöyrillä ollaan edelleen luottavaisia, että SM-hiihdot saadaan järjestettyä runsaan viikon kuluttua. Kahden ja puolen kilometrin tykkilumilatu on järjestäjien mukaan hiihdettävässä kunnossa ja viime viikonloppuna saatiin tykitettyä lisälunta. Kaikki kuusi lumitykkiä lauloivat kellon ympäri.

Kriittisin osa ladusta on stadion, eli lähtö- ja maalialue. Järjestäjät arvelevat, että yksi pakkasyö takaa, että tilanne on myös sen osalta hallinnassa.

Kaikki keinot on silti otettu Vöyrillä käyttöön ja kekseliäitäkin kokeiluja tehty. Lunta on yritetty esimerkiksi tykittää rehutehtaan jäähdyttämössä, tosin heikoin tuloksin.

– Harmiksemme tulos oli huono. Ilman kosteus sisätiloissa nousi liian korkeaksi ja tykittäminen ei onnistunut. Koneisto ei jaksanut pitää yllä tarvittavaa kylmyyttä, kertoo kilpailunjohtaja Mårten Lövdahl.

Vöyriläiset kolasivat satanutta lunta hiihtoladulle talkoovoimin.
Peräti 70 talkoolaista kolasi lunta Vöyrillä viime viikonloppuna SM-hiihtojen latujen tarpeisiin. Susanna Finskas

Kun viikonloppuna satoi lunta, kolattiin talteen satanut luonnonlumi. Talkoisiin osallistui peräti 70 vapaaehtoista. Lisäksi lunta tuodaan päivittäin kuorma-autolavallisen verran Vaasan jäähallilta.

– Kisat saadaan järjestettyä, vakuuttaa Lövdahl.

Vöyrin SM-hiihtojen tapahtumapäivät ovat 31.1.-2.2.2020.

Lue seuraavaksi