Sähköliitto teki oikeuskanslerille kantelun valtakunnansovittelija Piekkalasta – Eloranta: "Ei tekemistä SAK:n kanssa"

Sähköliitto ihmettelee, miksi Vuokko Piekkalalta kesti niin kauan kutsua osapuolet neuvottelupöytään.

työtaistelut
Vuokko Piekkala
Sähköliitto sai kutsun sovittelupöytään samana päivänä, kun se oli jättänyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalasta kantelun oikeuskanslerille.Seppo Samuli / Lehtikuva

Sähköliitto jätti eilen maanantaina oikeuskanslerille kantelun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan toiminnasta. Liitto pitää Piekkalan toimintaa passiivisena ja haluaa selvittää, onko se lain mukaista.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Sähköliiton puheenjohtajan Sauli Väntin mukaan kantelu syntyi pitkällisen harkinnan jälkeen. Liitto ihmettelee, miksei valtakunnansovittelija ollut kutsunut työtaistelun osapuolia neuvottelupöytään.

– Meillä on ollut Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä työtaistelu päällä joulukuun viidennestä päivästä lähtien. Kantelun jättämiseen mennessä sovittelija ei ole kertaakaan kutsunut osapuolia koolle. Se on yksi asiaan vaikuttanut tekijä, ja toinen on se, että jo alun perin työtaistelua siirrettiin kahdella viikolla, Väntti sanoo Ylelle.

Väntin mukaan valtakunnansovittelijan laillisuuden selvittäminen on tärkeää.

– Se on hyvä selvittää, koska meitä itseämme nämä asiat ovat kovasti askarruttaneet.

Piekkalalta tuli eilen iltapäivällä työtaisteluosapuolille kutsu tapaamiseen ensi maanantaiksi. Se ei kuitenkaan saanut Sähköliittoa vetämään kanteluaan pois.

– Liiton jäsenet ovat tuskastuneet. Kun työtaisteluilmoitus jätetään, asia käytännössä siirtyy Bulevardille sovittelijalle, ja se on sitten sovittelijan aktiivisuudesta kiinni, miten hän siihen ehtii paneutua. Meidän tapauksessamme hän on mielestämme valitettavan vähän ehtinyt paneutua, puheenjohtaja Väntti sanoo.

SAK: Ei muita kanteluita luvassa

Sähköliitto kuuluu jäsenliittona SAK:hon, eli Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestöön.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan Sähköliitto on tehnyt kantelun valtakunnansovittelijan toiminnasta itse ja omista lähtökohdistaan eikä SAK:lla ole sen kanssa tekemistä.

– Vakavan viestin sekin kuitenkin kertoo, Eloranta sanoo.

Hänen mukaansa muita kanteluita ei ole odotettavissa ainakaan SAK:n taholta. Jäsenliittoja on kaikkiaan 17.

Myös muissa työntekijäliitoissa on STT:n tietojen mukaan pohdittu kantelun tekemistä. Elorannan mukaan SAK:ssa on asiasta keskusteltu ja katsottu, ettei se olisi järkevää eikä tapojen mukaista. Sähköliitto on tehnyt kantelun oikeuskanslerille valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan toiminnasta.

Juttua muokattu kello 15:40: Lisätty SAK:n Elorannan osuus.

Lue myös:

Analyysi: Vuokko Piekkalan kommentit saivat palkansaajat raivostumaan, mutta epäluottamuksen siemen kylvettiin jo Minna Helteen kaudella

Palkansaajat vaativat muutoksia valtakunnansovittelijan rooliin – SAK:n Eloranta ehdottaa monen sovittelijan mallia

Sähköliitto ilmoitti kolmannesta kuukauden mittaisesta lakosta

Sähköliitto pidentää lakkoaan neljällä viikolla ja laajentaa tukitoimia voimalaitoksiin

Sähköliiton neliviikkoinen lakko alkaa torstaina – koskee yli kymmentä Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä