1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jään paksuus

Varo heikkoa jäätä! Ristiinan Yövedellä ja Mäntyharjun Pyhävedellä vuosien mittausjakson ohuin tulos

Kaikilla Etelä-Savon ELY-keskuksen mittauspaikoilla on pelkkää teräsjäätä, mutta esimerkiksi Pyhävedellä jää on heikentynyt puikkoontumalla.

Jään paksuus
Pilkkijä jään alta.
Pilkkijä kuvattuna jään alta. Arkistokuva.Yle / Jarkko Riikonen

Etelä-Savossa jäät ovat mittauspaikoilla ohuet vuodenaikaan nähden lauhan sään vuoksi. Jäiden paksuudet vaihtelevat mittauspaikoilla 3–14 senttimetriin.

Mikkelin Ristiinassa Yövedellä ja Mäntyharjun Pyhävedellä jäät ovat nyt ohuimmillaan Etelä-Savon ELY-keskuksen mittausjaksolla 2004–2019.

Etelä-Savon ELY-keskus suosittelee jäillä liikkujille varovaisuutta, koska jäänpaksuuden erot vesistön eri osissa ovat suuria. Suojaisemmissa lahdissa ja lammilla jäätä on paikoin 20 senttimetriä, mutta kapeikot ja suuremmat selkävedet voivat olla täysin sulia. Myös Etelä-Savon pelastuslaitos on muistuttanut jäiden petollisuudesta.

Kaikilla Etelä-Savon mittauspaikoilla jää on pelkästään teräsjäätä, mutta Peruvedellä Pertunmaalla ja Pyhävedellä jää on heikentynyt eli puikkoontunut. Jäiden kantokyky on aina arvioitava teräsjään mukaan, ja esimerkiksi yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä.

Yövedellä ja Mäntyharjun Korpijärvellä jää on kirkasta teräsjäätä, mutta jää on huomattavasi ohuempaa. Korpijärvellä jää on talven aikana sulanut kertaalleen, ja nyt jäätä on kolme senttimetriä.

Myös viime talvena jäät olivat Etelä-Savossa heikot. Silloin jäitä heikensivät sohjo ja kohvajää.

Lue seuraavaksi