Mikkelin Rokkalanjokeen taimenia

Mikkelin jokiin aiotaan palauttaa uhanalaisia taimenia.

Mikkeli
Taimenenpoikanen
Kuvituskuva.Marjut Suomi /Yle

Mikkelissä Urpolan-, Emolan- ja Rokkalanjoet halutaan kunnostaa uhanalaisten taimenten lisääntymis- ja poikasalueiksi.

Joissa on neljä patoa, jotka estävät kalojen vapaan liikkumisen lisääntymisalueiden ja syönnösalueiden välillä. Taimenten nousua jokiin voidaan edistää poistamalla patoja ja kunnostamalla virtavesiä.

Lisääntyvän taimenkannan saamiseksi puroihin on viime vuonna käynnistetty kalataloudellinen kunnostussuunnittelu. Hankkeessa ovat mukana Mikkelin kaupunki, Mikkeli–Luonterin kalatalousalue, ELY-keskuksen vesi- ja kalatalousviranomainen ja Saimaan lohikalojen ystävät -yhdistys.

– Suurin ongelma tällä hetkellä on Urpolan joessa kaksi patoa, jotka estävät kalojen vaelluksen. Sama ongelma on Emolassa Rokkalanjoessa. Lisäksi yläosan puroissa tarvitaan kunnostuksia ja taimenkannan palauttamista, kertoo kalastusbiologi Teemu Hentinen Mikkelin Ely-keskuksesta.

Hanke jatkuu vuoteen 2024 saakka. Taimenia Mikkelin joissa nähdään aikaisintaan 5–10 vuoden kuluttua.

Uhanalaisten eläinten lisäksi kunnostukset lisäävät alueen virkistyskäyttö- ja asumisympäristöarvoja.

– Ympäristöasiat ovat tärkeitä meille. Rakennamme parempaa tulevaisuutta sekä kuntalaisille että meidän ympäristöllemme, toteaa Mikkelin tekninen johtaja Jouni Riihelä.

Keskustelutilaisuus patojen kunnostamisesta järjestettiin keskiviikkona Mikkelin kaupungintalon valtuustosalissa. Se houkutteli paikalle väkeä salin täydeltä.