Vanajavedestä raivataan satoja uppotukkeja – tukit poistetaan uusien paineviemäriputkien tieltä

Tähän mennessä rantaan on nostettu jo 350 tukkia ja lisää on luvassa.

Vanajavesi
Märkiä tukkeja pinossa rannalla
Rannalle on nostettu jo aikamoinen pino märkiä uppotukkeja.Harri Oksanen / Yle

Hämeenlinnassa tehdään parhaillaan varsin poikkeuksellista raivaustyötä. Poikkeuksellista on se siksi, että lautan päällä oleva kaivuri nostaa uppotukkeja jäättömästä Vanajavedestä. Keskitalvella.

– Meillehän on parempi, että tuolla vesistössä ei ole yhtään jäätä. Huonoa on se, että rannan puolella kaikki kävelytiet ovat pehmeitä, eivätkä kestä työkoneiden painoa, kertoo uppotukkeja nostavan Lopen Maa- ja Vesirakenne Oy:n yrittäjä Tarmo Toivonen.

– Toivottavasti, kun saadaan puut nostettua, on pakkasta, että paikat vähän kuivuisivat ja saataisiin ajettua puut pois täältä.

Järven pohjassa olevat puut poistetaan, koska HS-Vesi rakentaa tänä vuonna uudet paineviemäriputket vesistönalituksena Sairionrannan ja Kaupunginpuiston välille. Urakka alkoi jo viime viikolla, kun sukeltajat kävivät tutkimassa järvenpohjaa.

– Pohjassa on tällä hetkellä kaksi käytössä olevaa viemäriä, joiden lähelle tulee uusi paineviemäriputken linjaus. Sukeltajat poijuttivat nämä käytössä olevat linjat, jotta niitä ei rikota tukkien noston yhteydessä.

Järven pohjassa on paljon uppotukkeja. Tähän mennessä rantaan on nostettu jo 350 tukkia. Raivausurakassa käydään koko linja Vanhankaupunginlahden ja Sairionrannan välillä läpi. Tavoitteena on, että uusien putkien alle ei jää yhtään tukkia, joka voisi myöhemmässä vaiheessa vaurioittaa putkia.

– Siellä on tukkiryppäitä sekä yksittäisiä tukkeja. Välillä on nippuja, joissa on uittovaijeritkin vielä kiinni. Ne eivät kuitenkaan kestä nostoa, sillä langat ovat niin haurastuneita, että nippu hajoaa. Tukit nostetaankin yksitellen lautalle ja tuodaan rantaan, Toivonen kertoo.

Uppotukkien lopullinen määrä tarkentuu tämän ja ensi viikon aikana, kun urakka on saatu valmiiksi Vanhakaupunginlahden ja Sairionrannan välillä.