1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Perussuomalaiset: Puoluehallitus arvioi, voiko törkeän rahanpesusyytteen saanut valtuutettu enää jatkaa puolueessa

Puolue odottaa ennen jatkotoimia, millaisen ratkaisun tuomioistuin antaa toholampilaisen kunnanvaltuutetun saamasta syytteestä.

Perussuomalaiset
Käräjäoikeuden istuntosalissa syytettyjä ja asianajajia.
Toholampilainen kunnanvaltuutettu Oskari Laakeri (kuvassa keskellä istumassa) kuunteli maanantaina käräjäoikeudessa syytettä törkeästä rahanpesusta. Kalle Niskala / Yle

Toholampilaisen kunnanvaltuutetun Oskari Laakerin saama syyte törkeästä rahanpesusta tuli hänen puolueelleen, Perussuomalaisille, täytenä yllätyksenä. Puoluetoimistolla asiasta kuultiin ensimmäistä kertaa Yleltä.

– On erittäin valitettavaa, jos joku puolueessa mukana oleva on syyllistynyt tällaiseen rikokseen. Puolue tulee suhtautumaan hyvin vakavasti tähän tapaukseen, kertoi Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.

Grönroos sanoo, että hänen viime kesänä alkaneella puoluesihteerikaudellaan ei ole tullut vastaavaa tapausta vastaan. Kun Pohjanmaan käräjäoikeus antaa asiasta ratkaisunsa tammikuun lopulla, asia etenee perussuomalaisten puoluehallituksen käsiteltäväksi.

– Puoluehallitus arvioi, kuinka vakavaa haittaa tämä on tehnyt puolueelle, ja voiko tällainen henkilö toimia puolueessa mukana.

Puolueen piirijärjestölläkään ei ollut tietoa etukäteen Laakerin syytteestä.

– Pyydämme häneltä selvityksen asiaan. Johtopäätökset teemme tuomion jälkeen, kertoo Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Timo Sillanpää.

Syyttäjä vaatii Laakerille kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä rahanpesusta. Syytteen mukaan rikollisesti hankittua rahaa kierrätettiin valtuutetun yrityksen kautta 4 miljoonaa euroa. Laakeri kommentoi Ylelle, että hän on tehnyt väärin ryhtyessään toimintaan. Laakeri kokee kuitenkin, että hänen kokemattomuuttaan ja nuorta ikäänsä on käytetty hyväksi. Hän kiistää syytteen törkeästä rahanpesusta.

Laakeri nousi Toholammin kunnanvaltuutetuksi kevään 2017 vaaleissa vasta 19-vuotiaana. Hän oli Perussuomalaisten ainoa läpimenijä 31 äänellä.

Aiheesta lisää:

Törkeästä rahanpesusta vaaditaan vuosia vankeutta – syytetyt sanovat, että 4 miljoonan tulo tilille oli täysi yllätys

Lue seuraavaksi