HSL: juna- ja metroliikenteestä tulossa tiheämpää – Tapiolan ja Espoon keskuksen väliset yhteydet paranevat

HSL:n uusi liikennöintisuunnitelma astuu voimaan tämän vuoden kesäliikenteen alussa.

Helsingin seudun liikenne (HSL)
Ihmisiä nousemassa bussin kyytiin Helsingissä.
HSL tiedotti uudesta liikennöintisuunnitelmastaan.Kimmo Hiltunen / Yle

Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo tihentävänsä juna- ja metroliikennettä. Lisäksi Tapiolan ja Espoon keskuksen välisiä yhteyksiä parannetaan ja HSL:n viides runkobussilinja aloittaa liikenteessä.

Nämä kaikki sisältyvät HSL:n uuteen liikennöintisuunnitelmaan. Suunnitelma on voimassa tämän vuoden kesäliikenteen alusta vuoden ajan eli vuoden 2021 kesäliikenteen alkuun.

Raideliikenteen muutokset

HSL:n mukaan kehäradan I- ja P-junat alkavat kulkea sunnuntaisin päiväliikenteessä 10 minuutin vuorovälein. Nyt junien vuoroväli on 15 minuuttia. Helsingin ja Leppävaaran välillä kulkevan A-junan vuoroväli puolestaan lyhentyy 20 minuuttiin.

Lisäksi Siuntiosta pyritään järjestämään Y-junalla nopea yhteys arkiaamuisin kello kahdeksaksi Helsinkiin. Siuntioon jatkavat junat muuttuvat X-juniksi.

Metrossa tiheämpää vuoroväliä on tarkoitus jatkaa noin puoli tuntia nykyistä pidempään arki- ja lauantai-iltaisin elokuusta alkaen. Sunnuntaiaamuisin metroliikennettä puolestaan aikaistetaan hieman.

HSL on myös varautunut jatkamaan puolet nyt Tapiolaan päättyvistä vuoroista Matinkylään asti ruuhka-aikoina.

Bussiliikenteen muutokset

Espoossa Suurpellon ja Kuurinniityn välisen uuden joukkoliikennekadun arvioidaan olevan valmis tämän vuoden aikana. Kun näin tapahtuu, linja 118 siirtyy kulkemaan uutta reittiä pitkin nykyisen Turunväylän sijaan. Samalla 118B-linjaa jatketaan Suurpellosta Espoon keskukseen.

HSL:n mukaan tällä tavalla Tapiolan ja Espoon keskuksen välille muodostuu ruuhka-aikana 10 minuutin vuoroväli. Arkisin päiväliikenteessä ja lauantaisin vuoroväli on 15 minuuttia. Tarkempi ajankohta sille, milloin linjan 118 muutokset tapahtuvat, varmistuu myöhemmin.

Elielinaukion ja Espoon keskuksen välinen linja 235 muuttuu elokuussa runkolinjaksi 200. Linjan nopeuttamiseksi pysäkkiväli harvenee, mutta reitti ei muutu.

Vantaan käytetyimmän bussilinjan 562 vuoroväli tihentyy myös sunnuntaisin 10 minuuttiin.

Keravalla ja Tuusulassa aloittaa uusi linja 963 (Kerava–Hyrylä–Paijala). Hyrylän ja Hakaniemen välillä alkaa kulkea busseja myös viikonloppuisin.

Raitioliikenteen muutokset

Hämeentien työmaan valmistuessa linjat 6, 6T ja 7 palaavat normaaleille reiteilleen. Tämä tapahtuu HSL:n mukaan loppuvuodesta.

Ennen tätä linjat kuitenkin tulevat takaisin Sörnäisten metroasemalle: linjat 1 ja 8 palaavat omille reiteilleen ja linjojen 6, 6T ja 7 poikkeusreitti kulkee Hakaniemen ja Sörnäisten välillä Kallion ja Helsinginkadun kautta.