1. yle.fi
  2. Uutiset

Oulun kaupunki aloittaa yt-neuvottelut – konsultti listasi toistasataa säästökohdetta, mukana jopa vasta hankitut kaupunkipyörät

Oulun tilaamassa raportissa kirjattiin toistasataa säästokohdetta. Oululaisten isona ongelmana ovat hupenevat tulot.

menojen leikkaaminen
Oulun kaupunkipyörät, sykkelit kerätään talveksi varastoon.
Oulun saama konsulttiraportti listaa isoja ja pieniä säästökohteita. Yksi erikoisuus on juuri käyttöönotettujen kaupunkipyörien hylkääminen.Risto Degerman / Yle

Oulu aloittaa yt-neuvottelut säästöjen saamiseksi. Oulun kaupungin teettämä talouden arvioinnin loppuraportti sisältää 120 erilaista säästötoimenpidettä.

Kaupunki tilasi ulkoisen arvioinnin talouden sopeuttamisen keinoista Perlacon Oy:ltä. Kaupunki on jo ennen ulkoisen arvion pyytämistä yrittänyt omin toimin sopia muun muassa palveluverkkonsa uudistamisesta, mutta poliittiset kiistat ovat johtaneet siihen, että monia virkamiestyönä valmisteluja esityksiä ei ole toteutettu.

Yhtenäinen kuva taloustilanteesta

Nyt valmistuneella raportilla haluttiin luoda yhdenmukainen kuva taloustilanteesta poliittisten päättäjien ja virkamiesten välillä. Sopeuttamistavoitteeksi asetettiin 50 miljoonaa euroa.

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen kertoo, että raportista käy hyvin ilmi Oulun kulurakenne eli se, missä eurot ovat. Odotusten mukaisesti suurimmat menot koituvat sivistys- ja kulttuuripalveluissa sekä hyvinvointipalveluissa, joissa myös säästöpaineet ovat suurimmat.

Oulussa on jo pitkään pohdittu palvelujen keskittämistä nykyistä selvemmin harvoihin toimintakeskuksiin. Myös konsultin raportissa esitetään monipalvelukeskuksia, joista tarjottaisiin useita erilaisia palveluja. Esimerkiksi osa sivukirjastoista voitaisiin korvata siirtämällä palveluja monitoimikeskuksiin.

Suuri käytännön haaste on myös palvelujen muuttaminen niin, että se vastaisi jatkossa entistä paremmin väestön ikärakennetta. Esimerkiksi varhaiskasvatuksesta pitäisi Perlaconin raportin mukaan karsia, koska ikäluokat pienenevät ja lapsia syntyy aiempaa vähemmän.

Irtisanomisiinkin on varauduttava

Kyösti Oikarisen mukaan Oulu käynnistää yt-neuvottelut pian. Henkilöstötoimikunta on ollut tänään tiistaina koolla.

– On selvää, että henkilöstövaikutuksia on, mutta ne eivät välttämättä ole suoranaisia irtisanomisia, Oikarinen sanoo.

Hän muistuttaa, että kaupungin työntekijöistä eläköityy vuodessa noin 300 henkeä.

– Voimme hyödyntää eläköitymistä. Selvää on, että tehtäviä pitää myös jatkaa, mutta tässä kohti voidaan tehdä muutoksia henkilöstömäärään.

Raportin mukaan irtisanomisiinkin pitää kuitenkin varautua, sillä monia palveluja voitaisiin arvioijien voitaisiin ulkoistaa nykyistä enemmän.

Varsinaiseen poliittiseen käsittelyyn raportti pääsee viikon kuluttua, kun se esitellään valtuustoseminaarissa kaupunginvaltuutetuille.

Lue seuraavaksi