Somalia valmis vastaanottamaan al-Holin ruotsalaisia, ellei Ruotsi heitä auta – Asiantuntija: Hyvin riskialtista

Noin puolella Isis-leirin ruotsalaisista on juuret Somaliassa. Ruotsin radion mukaan omaiset ovat vedonneet Somaliaan.

Somalia
Kaupunkinäkymä Mogadishusta.
Somalian turvallisuustilanne on huono, joten leirillä olevien naisten ja lasten tuominen ei olisi yksinkertainen operaatio. Kuva Mogadishusta on otettu joulukuussa 2019.Daniel Irungu / EPA

Somalia on valmis ottamaan vastaan Syyrian al-Holin leirillä olevia somalialaistaustaisia ruotsalaisia. Ruotsin radion SR:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Somalian presidentti Mohamed Abdullahi Mohamed on antanut tukensa selvitykselle Isis-leirille juuttuneiden naisten ja lasten mahdollisesta noutamisesta Somaliaan.

– Jos kukaan ei halua heitä, eivätkä eurooppalaiset hyväksy heidän ottamistaan takaisin, niin presidentti on päättänyt, että ne naiset ja lapset, jotka haluavat voidaan ottaa Somaliaan, Somalian EU-suurlähettiläs Ali Said Faqi sanoo SR:lle.

Kurdiviranomaisten mukaan noin puolella al-Holin leirin ruotsalaisista, eli 30–40 naisella ja lapsella, on juuret Somaliassa.

Terroristijärjestö Isisin hallussa olleelta alueelta leirille päätyneiden naisten ja lasten omaiset Ruotsissa ovat vedonneet Somalian hallitukseen saadakseen apua. Omaisten mukaan Ruotsin viranomaiset eivät ole tehneet riittävästi vaikeissa oloissa elävien naisten ja lasten auttamiseksi.

al-Hol leiri
Syyrian al-Holin leirin asukkaita kesäkuussa 2019. Kuvan henkilöt eivät liity uutiseen.Ahmed Mardnli / EPA

Naisten siirtäminen Somaliaan olisi monimutkainen operaatio

Evakuointioperaatio Syyriasta surkeasta turvallisuustilanteesta kärsivään Somaliaan olisi erittäin monimutkainen ja vaatisi yhteistyötä kurdiviranomaisten, Ruotsin ja Somalian välillä.

Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon terrorisminvastaisen yksikön pääanalyytikkona aiemmin työskennellyt Malena Rembe arvioi SR:lle (siirryt toiseen palveluun), että Isis-leirin naisten ja lasten päätyminen Somaliaan, jossa ääri-islamilainen al-Shabaab toimii, olisi hyvin riskialtista.

Suurlähettiläs Ali Said Faqin mukaan al-Holista tulevat eivät päätyisi Somaliassa rikosoikeudelliseen vastuuseen Isisiin liittymisestään, vaan heidät pyrittäisiin sopeuttamaan hitaasti takaisin yhteiskuntaan. Hänen mukaansa naisia valvottaisiin Somaliassa.

Ruotsi on linjannut olevansa valmis auttamaan al-Holin leirillä olevat lapset Ruotsiin. Leirin naisia Ruotsi sen sijaan ei ole halukas kotiuttamaan.

Ruotsin ulkoministeriö ei SR:n mukaan halua kommentoida Somalian suunnitelmia.

Lue myös:

Konsulikyydillä kotimaahan: Näin muut Pohjoismaat ovat onnistuneet hakemaan Isis-taistelijoiden lapsia Syyrian leireiltä

Ruotsin viranomaiset olivat valmiina tuomaan Isis-leirin ruotsalaislapsia Ruotsiin – lapset ovat kadonneet

Ruotsiin tuotiin Syyriasta kesällä seitsemän Isis-terroristin orpoa – Näin heitä on kotoutettu: lapsille uudet henkilöllisyydet ja perheet