1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savo

Etelä-Savossa runsaasti päihdesairauksia asukaslukuun nähden

Päihdesairauksien vuoksi sairaaloissa hoidettujen potilaiden määrä on asukaslukuun suhteutettuna Etelä-Savossa maan korkeimpien joukossa.

Etelä-Savo
oluttuoppi baarissa
Jani Aarnio / Yle

Etelä-Savon sairaaloissa hoidettiin päihdesairauksia asukaslukuun verrattuna maakunnista neljänneksi eniten Suomessa. Maakunnassa oli 33,7 päihdesairauksien hoitopäivää tuhatta asukasta kohden. Päijät-Hämeessä hoitopäiviä oli saman verran Etelä-Savon kanssa.

Etelä-Savon sairaaloissa päihdesairauksia hoidettiin yhteensä 4 962 hoitopäivää, joista 3 828 päivää johtui alkoholin aiheuttamista sairauksista, 1 005 huumausaineista johtuvista sairauksista ja 129 oli lääkeainemyrkytyksistä johtuvia hoitopäiviä.

Tätä enemmän päihdesairauksien sairaalahoitopäiviä asukaslukuun suhteutettuna oli Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Lapissa.

Päihdesairauksien sairaalahoito tarkoittaa hoitoa, jossa päädiagnoosina on alkoholin tai huumeiden käytöstä aiheutunut sairaus.

Etelä-Savossa myydään Lapin jälkeen eniten alkoholia per 15 vuotta täyttänyt asukas.

Vuotta 2018 koskevat tiedot ilmenevät tuoreesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päihdetilastollisesta vuosikirjasta (siirryt toiseen palveluun).