Itä-Suomen yliopistosta valmistui ennätysmäärä maistereita: "Olemme valmiita kasvamaan isommaksi"

Yliopiston akateemisen rehtorin mukaan tilanne on koko yliopistoyhteisön ansiota.

tutkinnot
Maisteriopiskelija Marielle Savelius tutkii mikroskoopilla syöpäsoluja.
Ylempien korkeakoulututkintojen määrä Itä-Suomen yliopistossa kasvoi eniten terveys- ja hyvinvointialoilla sekä yhteiskuntatieteissä. Kuvituskuva.Tanja Heino / Yle

Itä-Suomen yliopistossa suoritettiin ylempiä korkeakoulututkintoja enemmän kuin koskaan aiemmin yliopiston kymmenvuotisessa historiassa. Tutkintojen määrä oli viime vuonna 1650, mikä on noin viidennes enemmän kuin vuonna 2017. Toissa vuonna tutkintoja suoritettiin 1591.

Yliopisto ylitti näin ollen jo toista kertaa opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa vuosille 2017–2020 sovitun 1430 ylemmän korkeakoulututkinnon vuositavoitteen.

Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtorin Tapio Määtän mukaan tilanne on koko yliopistoyhteisön ansiota.

– Meillä on hyvät ja motivoituneet opiskelijat. Yli puolet opiskelijoista on ensisijaisesti halunnut opiskelemaan Joensuuhun tai Kuopioon. Olemme onnistuneet kehittämään sellaiset oppimisprosessit ja tukipalvelut, että opinnot saadaan päätökseen.

Määtän mukaan nykyisten tutkintotavoitteiden reipas ylittyminen kertoo sen, että Itä-Suomen yliopisto on valmis kasvamaan entistä isommaksi.

– Meillä on hyvä valmius toteuttaa hallituksen toiveet yliopistokoulutuksen lisäämisestä, jos siihen saadaan riittävä rahoitus. Ilman resurssointia se tarkoittaisi opetuksen laadun heikentymistä.

Yliopistojen tutkintotavoitteita aiotaan nostaa vuosina 2021–2024. Vuoteen 2030 mennessä hallituksen tavoitteena (siirryt toiseen palveluun) on lisätä korkeakoulutettujen määrää 50 prosenttiin 25–34-vuotiaista.