1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Lapsien määrän ennustetaan vähenevän yli 5000:lla Keski-Suomessa kymmenen vuoden sisään – vastaavasti myös opetushenkilöstön määrä tippuu

Maakunta ikääntyy, mutta nuorten 15-24-vuotiaiden muuttomäärät ovat positiivisia.

Keski-Suomi
Kaksi lasta leikkii Arabian leikkipuistossa.
Lapsia leikkimässä. Arkistokuva.Jari Kovalainen / Yle

Muutokset väestön määrässä vaikuttavat jo lähivuosina kuntien palvelutarjontaan.

Keski-Suomen asukasluku vähenee Tilastokeskuksen ennusteen mukaan noin viidellä tuhannella henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. Kasvukuntia olisivat vain Jyväskylä, Muurame ja Uurainen.

Konsulttiyhtiö Perlaconin tekemän selvityksen mukaan Keski-Suomessa kouluikäisten määrä laskee vuoteen 2030 mennessä jopa 5500 oppilaalla ja samaan aikaan eläkeikäisten määrä kasvaa 12 000:lla.

Lasten väheneminen näkyy myös opetushenkilöstön tarpeessa. Esimerkiksi vuosikymmenen kuluttua varhaiskasvattajia tarvitaan Keski-Suomessa 500 nykyistä vähemmän ja alakolun luokanopettajia laskennallisesti lähes 300 vähemmän kuin nykyään.

Ikääntyneiden palveluihin puolestaan tarvitaan vuosikymmenen päästä lähes 600 hoitajaa nykyistä enemmän.

Keski-Suomi menettää eniten nuoria valmistuneita opiskelijoita ja perheellisiä alle 45-vuotiaita. Myös yli 70-vuotiaiden muuttomäärät ovat negatiivisia. Jyväskylä puolestaan vetää puoleensa opiskelijoita niin, että koko maakunnan 15-24-vuotiaiden muuttomäärät on selvästi positiivisia. Nuoret perheelliset karkaavat sen sijaan ympäristökuntiin.

Mikäli palveluja ei sopeuteta muutoksen alla, tarvittava lisärahoitus ikärakenteen aiheuttamaan palvelurakenteen muutokseen olisi Keski-Suomessa reaalisesti noin 139 milj. euroa (514 €/as.).

Lue seuraavaksi