Poliisi Tukholman kerrostaloräjähdyksistä: Raja on ylitetty, tekijä ei välittänyt sivullisista uhreista

Poliisi vetoaa asukkaisiin, jotta nämä kertoisivat havainnoistaan viranomaisille.

Tukholma
Räjähdyksen aiheuttamia tuhoja kerrostalon ulkokäytävällä.
Yöllinen räjähdys vaurioitti kerrostaloa Tukholman Husbyn kaupunginosassa.Fredrik Sandberg / EPA

Luoteis-Tukholmassa sijaitsevissa kahdessa kerrostalossa viime yönä sattuneet räjähdykset olivat poliisin mukaan huomiotaherättävän häikäilemättömiä.

– Läheskään kaikilla rikollisilla ei ole kykyä toteuttaa tällaista tekoa, sanoo Tukholman pohjoisen poliisipiirin apulaispoliisipäällikkö Anders Rissel Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun).

– Raja on ylitetty toden teolla, kun räjäyttää asuinalueella yöllä suojattomien kansalaisten nukkuessa, Rissel jatkaa.

Tukholma kartta
Yle Uutisgrafiikka

Poliisi ei ole ottanut kantaa räjähdysten motiiviin tai siihen, liittyvätkö tiistain vastaisen yön tapahtumat Tukholman Östermalmilla viime viikolla tapahtuneeseen kerrostaloräjähdykseen. Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) saamien tietojen mukaan räjähdyksillä olisi yhteys.

– Jos tarkoituksena ei ollut tappaa, niin ainakin pelästyttää kunnolla, poliisin kenttäjohtaja Henrik Ackelman kommentoi aamulla Dagens Nyheterille tekijän toimintaa.

Husbyn ja Kistan lähiöissä noin 500 metrin etäisyydellä toisistaan olevissa kerrostaloissa sattuneet räjähdykset aiheuttivat rakennuksille suuria vaurioita. Husbyssä räjähde oli sijoitettu luhtikäytävään ja Kistassa rappukäytävään. Kumpikin räjähde oli poliisin mukaan yhtä voimakas.

Yksi ihminen joutui räjähdyksen jälkeen sairaalahoitoon.

Poliisi tutkii räjähdyksen vaurioittamaa kerrostaloa.
Poliisi tutki räjähdyksen aiheuttamia tuhoja Husbyssä.Fredrik Sandberg / EPA

Silminnäkijä: Mies poistui paikalta tummalla autolla

Poliisin saaman silminnäkijälausunnon mukaan paikalta poistui yksi mies. Poliisi etsii miestä ja tämän käyttämää autoa. Osa silminnäkijöistä on puhunut medialle, muttei poliisille. Poliisi vetoaakin asukkaisiin, jotta nämä puhuisivat viranomaisille.

Poliisin mukaan teon motiivina voi olla niin kosto, pelottelu kuin tappaminenkin. Merkillepantavaa poliisin mukaan on se, ettei tekijä ole välittänyt mahdollisista sivullisista uhreista.

Aftonbladetin tekemän listauksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsissa tapahtui viime vuonna yli 120 räjähdystä, joiden tutkimiseen räjähderikoksiin erikoistunut poliisi osallistui.

Räjähdyksen vaurioittamassa talossa Kistassa asuva "Johan" kertoo Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun) nähneensä ikkunasta räjähteen ilmeisesti asettaneen miehen juoksevan tummaan autoon ja poistuvan sillä paikalta.

"Johanin" mukaan hän kuuli räjähdyksen Husbystä vain hetkeä ennen kuin hänen asuintalossaan räjähti.

"Johanin" asunnon yläpuolella tapahtunut räjähdys aiheutti rakennukseen suuria vaurioita. Hänen mukaansa ovi lensi paikoiltaan ja kantavaan seinään tuli murtuma, joka ulottuu useisiin kerroksiin. "Johan" itse sai irronneesta ovesta kuhmun päähänsä.

– Muutin juurin tänne toiselta paikkakunnalta ja haluan palata takaisin kotiin, "Johan" kertoo ajatuksistaan räjähdyksen jälkeen.

Lisää aiheesta:

Tukholmassa kaksi räjähdystä yöllä kerrostaloissa – yksi loukkaantunut