Ranska ja Yhdysvallat ottivat digiverokiistassa aikalisän: neuvottelut jatkumassa vuoden loppuun asti

Trump viritteli tiistaina Davosissa kauppaneuvotteluja EU:n kanssa.

kauppasodat
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhui Maailman talousfoorumissa Sveitsin Davosissa.Gian Ehrenzeller / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ovat sopineet Ranskan digiveroa koskevan kauppakiistan käsittelyn jatkamisesta vuoden loppuun.

Yhteisymmärrys siirtää Yhdysvaltojen asettamaa tulliuhkaa. Yhdysvallat on suunnitellut tuontitulleja ranskalaistuotteille, joiden arvo olisi yhteensä noin 2,4 miljardia dollaria.

Ranska sääti viime vuonna veron, joka on kolme prosenttia suurten teknologiayhtiöiden maassa saamasta liikevaihdosta. Yhdysvallat on sanonut veron kohdistuvan erityisesti amerikkalaisyhtiöihin, kuten Appleen, Amazoniin, Facebookiin ja Googleen.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire kommentoi valtionpäämiesten käymää keskustelua toteamalla, että maiden johtajat ovat sopineet välttävänsä tilanteen kärjistymistä.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin luonnehti Ranskan kanssa saavutettua aselepoa "ratkaisun aluksi".

Mnuchin myös toivoi, että Italia ja Britannia pohtisivat uudelleen suunnitelmiaan säätää vastaavia veroja.

– Muuten he kohtaavat presidentti Trumpin tullit. Aiomme käydä vastaavia keskusteluja heidän kanssaan, Mnuchin sanoi Wall Street Journalille.

Trump hakee sopimusta Euroopasta

Maailman talousfoorumin avajaisiin Sveitsin Davosissa osallistunut Trump myös viritteli kauppaneuvotteluja Euroopan unionin kanssa. Trump tapasi tiistaina Davosissa Euroopan komission uuden puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ensimmäistä kertaa. Trump kertoi haluavansa solmia "hyvän kauppasopimuksen".

EU:n ja Yhdysvaltain välistä kauppasopimusta on valmisteltu vuodesta 2017 alkaen, mutta neuvottelut eivät ole edenneet. Trumpin hallinto on keskittynyt muihin neuvotteluihin, joiden valmistumisen jälkeen asiantuntijat ovat arvioineet huomion kääntyvän kohti Eurooppaa.

Yhdysvallat ja Kiina allekirjoittivat odotetun ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksen aiemmin tammikuussa. Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain senaatti puolestaan hyväksyi Yhdysvaltain, Kanadan ja Meksikon välisen uuden kauppasopimuksen.

Lue aiheesta lisää:

Analyysi: Syntyykö seuraava kauppasota Yhdysvaltojen ja EU:n välille? EU yrittää taivutella Donald Trumpia digijättien verollepanoon tänään