Koronavirus painoi maailman pörssit selvään laskuun – epidemiauhka laskee myös Finnairin kurssia

Huolta Kiinassa havaitun taudin leviämisestä lisää kiinalaisten lähestyvä uudenvuodenjuhlinta ja siihen liittyvä matkailu.

koronavirus
Terveysasema Wuhanissa ja hengityssuojaimella varustettu nainen
Kiinassa kymmeniä ihmisiä on saanut tuntemattoman koronaviruksen tyypin aiheuttaman tartunnan. Yksi heistä on menehtynyt tautiin, ja häntä hoidettiin kuvan terveysasemalla Wuhanissa.Noel Celis / AFP

Koronavirusepidemian uhka painoi tiistaina pörssit ympäri maailman selvään laskuun.

Hongkongin pörssin yleisindeksi laski tiistaina yli kaksi prosenttia. Singaporessa, Soulissa ja Manilassa yleisindeksit laskivat yli prosentin. Tokiossa pudotusta mitattiin 0,9 prosenttia.

Pörssikauppaa käytiin miinusmerkkisesti myös Euroopassa. Helsingin pörssissä yleisindeksi painui noin 0,7 prosenttia miinukselle.

Myös Wall Streetin pörssikurssit avautuivat laskussa, mikä katkaisi uusia ennätyksiä takoneiden Dow Jones- ja S&P 500 -indeksien voittokulun.

Markkinoiden huolen syynä on Kiinassa levinnyt koronavirus, johon oli maan viranomaisten mukaan tiistaihin mennessä kuollut kuusi ja sairastanut yli 300 ihmistä. Epidemiapelot kasvoivat maanantaina, kun Kiinan hallinnon asiantuntija kertoi, että koronavirus leviää ihmisestä ihmiseen.

Koronavirus on tiettävästi levinnyt myös Thaimaahan, Japaniin, Etelä-Koreaan ja Taiwaniin. Maailman terveysjärjestö WHO järjestää keskiviikkona Sveitsissä hätäkokouksen koronaviruksen leviämisen takia.

Uudenvuodenjuhlinta huolestuttaa

Koronavirus muistuttaa vuosien 2002–03 sars-virusta, joka tappoi yli 600 ihmistä Kiinassa ja Hongkongissa.

Uudenlaisen viruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita nyt, kun Kiina valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat viettämään juhlaa ja tapaamaan sukulaisiaan.

Analyytikko Stephen Innesin mukaan virusuutiset voivat painaa etenkin lentoyhtiöiden ja muihin matkailuun liittyvien yhtiöiden kursseja. Helsingin pörssissä tapahtui juuri näin, sillä Finnairin osake kuului pörssin suurimpiin laskijoihin reilun kolmen prosentin pudotuksellaan. Yhtiö lentää runsaasti Aasiaan.

Viruksen ohella Hongkongin pörssiä varjosti huoli erityishallintoalueen tulevaisuudesta. Hongkongissa on jo kuukausia protestoitu Kiinan tiukentunutta otetta vastaan. Luottoluokituslaitos Moody's laski maanantaina Hongkongin luottoluokitusta alueen epäselvän tilanteen takia.

Lue aiheesta lisää:

Kiinassa koronavirusta sairastavien määrä lisääntyi kymmenillä – myös kuolonuhrien määrä nousi

Voiko Wuhanin koronavirus levitä Suomeen? THL:n johtava asiantuntija: "Ei syytä radikaaleihin toimenpiteisiin"