Turvatyynyskandaali: Toyota ja Honda joutuvat vetämään takaisin kuusi miljoonaa ajoneuvoa

Autonvalmistajat ilmoittivat takaisinvedoista tiistaina.

autoteollisuus
Vit Toyota-bil framför bilaffär.
Toyotan takaisinveto koskee noin 3,4 miljoonaa autoa maailmanlaajuisesti.EPA/ MARTEN VAN DIJL

Kaksi erilaista turvatyynyhäiriötä on pakottanut japanilaiset automerkit Toyotan ja Hondan vetämään takaisin yli kuusi miljoonaa ajoneuvoa maailmanlaajuisesti.

Toyotan takaisinveto koskee noin 3,4:ää miljoonaa autoa. Automallit ovat Corolla vuosilta 2011–2019, Matrix vuosilta 2011–2013, Avalon vuosilta 2012–2018 sekä Avalon Hybdis vuosilta 2013–2018.

Toyotan tapauksessa saksalaisen koneenosia valmistavan FZ Groupin turvatyynyissä on ollut ongelmia ohjaustietokoneissa. Ohjaustietokoneet ovat olleet alttiita sähköhäiriöille, eivätkä ne ole välttämättä ilmoittaneet pussien täyttymisestä.

Yhteensä ongelmien uskotaan vaikuttavan 12,3 miljoonaan autoon Yhdysvalloissa.

Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaiset tutkivat tällä hetkellä, onko kahdeksan ihmisen kuolemalla yhteyttä siihen, että turvatyynyt eivät ole täyttyneet asianmukaisesti.

Hondan takaisinveto koskee noin 2,7:ää miljoonaa ajoneuvoa Yhdysvalloissa sekä Kanadassa. Autot olivat tiettyjä Hondan ja Acuran malleja vuosien 1996–2003 ajalta.

Tapauksessa epäillään sitä, että autonosia valmistavan Takatan turvatyynyjen paineissa on ollut ongelmia. Epäilynä on, että turvatyyny saattaa räjäyttää metallisäiliön heittäen sirpaleita kuljettajaa sekä matkustajia kohti.

Kyseinen turvatyynymalli on kuitenkin eri versio, jota syytetään maailmanlaajuisesti 25 ihmisen kuolemasta.

Sekä Toyota että Honda ilmoittivat takaisinvedoista eilen tiistaina.

Lähteet: Reuters, AP