1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Märkä ja lumeton talvi uhkaamassa mansikkasatoa: "Jos kovat pakkaset koittavat, tuhoja tulee"

Mansikanviljejät toivovat nyt lunta mansikan suojaksi, että vauriot jäisivät vähäisiksi.

Vaihteleva sää on aiheuttanut jo jonkin verran tuhoja mansikkaviljelyksissä. Tilanne kuitenkin vaihtelee alueellisesti ja lajikkeellisesti. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Märkä ja lumeton talvi uhkaa mansikkasatoa Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaalla rannikolla.

Mansikanviljelijät myöntävät, että talvivaurioiden riskit ovat nyt suuret. Lunta ei ole juuri nimeksikään kasvustojen suojana, ja haittana on myös märkyys, joka rasittaa juuristoja ja aiheuttaa pahimmillaan tauteja.

– Joka talvi kovat pakkaset tulevat ja se tässä vähän pelottaa. Harso pitää puskan hengissä noin 15–20 asteen pakkasella, mutta jos kiritään yli 20 miinusasteen, niin tuhoa voi tulla, pohtii Juha Nikkinen Porkon Mansikkatilalta Kokkolan Ruotsalosta.

Vaikka valtaosa viljelijöistä peittää jo mansikkakasvustot harsolla, se ei suojaa kovemmilta ja pitkään jatkuvilta pakkasilta.

Jatkuvasti vaihteleva sää ja juuristossa seisova vesi myös stressaa kasvustoja, sanoo Kokkolan Marinkaisista Hauhtosen Marjatilan Veli-Matti Jukkola.

– Se heikentää kasvin edellytyksiä tuottaa satoa tulevana kesänä. Jos vähälumiset talvet jatkuvat, pitää miettiä muita keinoja suojata kasvia, pohtii Veli-Matti Jukkola.

Mansikkaviljelijälle paras talvi olisi runsasluminen ja pikkupakkasta saisi olla koko ajan.

Talven aiheuttamat tuhot päästään näkemään vasta keväällä.

Leuto sää saa kasvitkin sekoilemaan vuodenajasta – mitä kotipuutarhuri voi tehdä, ja suosiiko lämmin tuholaisia? Asiantuntijat vastaavat

Puutarhamarja on tänä vuonna kaivannut sääsuojaa

Talvi vei mansikkakasvustoja – kaupoilla nyt vaikeuksia saada marjaa myyntiin