1. yle.fi
  2. Uutiset

Amazonin perustajan puhelimeen lähetetty hakkerointitiedosto näyttää tulleen Saudi-Arabian kruununprinssiltä

Tutkimuksen mukaan Jeff Bezosin puhelin hakkeroitiin viisi kuukautta ennen sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhaa.

hakkerointi
Jeff Bezos ja Mohammad bin Salman
Amazonin perustajan Jeff Bezosin ja Saudi-Arabian Mohammad bin Salmanin suhteita viilentää epäily Bezosin puhelimen hakkeroinnista. Michael Buckner, Jacovides-Pool / AOP

Verkkokauppa Amazonin perustajan Jeff Bezosin puhelimen hakkerointiin käytetty tiedosto vaikuttaa tulleen Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin henkilökohtaiselta tililtä, brittiläinen The Guardian -sanomalehti kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun).

Guardianin lähteiden mukaan digitaalisen rikostutkinnan asiantuntijat pitävät erittäin todennäköisenä, että Bezosin puhelimeen tehdyn tietomurro alkulähde oli saastunut videotiedosto, joka oli lähetetty saudien kruununprinssin tililtä tulleessa viestissä.

Myöhemmin keskiviikkona YK:n asiantuntijaryhmä vaati Yhdysvalloilta välitöntä tutkintaa asiasta. Ryhmän mukaan kruununprinssi oli "mahdollisesti osallinen" puhelimen hakkerointiin.

Saudi-Arabian Yhdysvaltain-suurlähetystö kutsuu väitettä absurdiksi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä (siirryt toiseen palveluun). Myös Saudi-Arabian ulkoministeri torppasi syytteet.

Jeff Bezosin puhelin hakkeroitiin toukokuussa 2018, kun hän oli saanut WhatsApp-palvelussa viestin Mohammed bin Salmanin käyttämästä numerosta.

Seuraavien tuntien aikana Bezosin puhelimesta vietiin suuria määriä dataa. YK:n tutkijat kävivät läpi puhelimen datatietoja, joista ilmeni että puhelimen käytös muuttui radikaalisti pian sen jälkeen kun kruununprinssi oli lähettänyt videotiedoston.

YK:n asiantuntijoiden mukaan hakkeroinnissa saatettiin käyttää israelilaista Pegasus-vakoiluohjelmaa.

Liittyi ilmeisesti sananvapauteen

Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden ja sauditoisinajattelijoiden mukaan väitetty tietomurto saattoi liittyä siihen, että Bezos omistaa arvovaltaisen yhdysvaltalaisen The Washington Post -sanomalehden.

Viisi kuukautta väitetyn puhelinhakkeroinnin jälkeen saudiviranomaiset murhasivat lehdelle työskennelleen saudijournalistin Jamal Khashoggin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa.

YK:n raportoijat pitävät Bezosin turvallisuusryhmän tilaamaa raporttia vakuuttavana. YK:n konsultoimat ulkopuoliset asiantuntijat katsoivat todisteiden olevan riittävän vahvoja, että laajempi tutkimus on tarpeen.

Saudit ovat kiistäneet hakkerointiepäilyt

Saudi-Arabia on jo aiemmin kiistänyt olleensa Bezosin puhelimeen tehdyn tietomurron takana.

Viime vuoden tammikuussa National Enquirer -lehti julkaisi tietoja Bezosin yksityiselämästä, mukaan lukien avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. Tietoihin sisältyi tekstiviestejä.

Lehden mukaan se sai vihjeen Bezosin naisystävän veljeltä, mutta Bezosin omien tutkijoiden mukaan saudit olivat päässeet käsiksi Bezosin puhelimen tietoihin.

– Tutkijamme ja useat asiantuntijat ovat todenneet suurella varmuudella, että saudeilla oli pääsy Bezosin puhelimeen ja he saivat käsiinsä yksityistä informaatiota, Bezosin turvallisuuspäällikkö Gavin de Becker kirjoitti The Daily Beast -julkaisussa (siirryt toiseen palveluun) viime maaliskuussa.

Sekä Saudi-Arabia että National Enquirerin omistava American Media Inc. ovat kiistäneet, että tiedot olisivat peräisin saudeilta.

Aiemmin aiheesta:

Uusin käänne maailman rikkaimman miehen Jeff Bezosin kiristystapauksessa – Hakkeroiko Saudi-Arabia hänen kännykkänsä?31.3.2019

Amazon-johtaja Bezos syyttää sensaatiolehteä julkaisevaa yhtiötä kiristyksestä8.2.2019

Maailman rikkain mies, Amazonin perustaja Jeff Bezos ja hänen vaimonsa eroavat9.1.2019

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi