Hyppää sisältöön

"Vähän se on ollut tuulimyllyjä vastaan taistelemista" – EU:n lyijykielto puhuttaa Kajaanin ampujia

Lyijykielto tulisi näkymään myös ampumaradoilla.

Jos lyijyhaulit kielletään, voi moni harrastaja joutua hommaamaan uuden aseen. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Euroopan kemikaaliviraston suunnittelema uusi säädös kieltäisi lyijyä sisältävät panokset, mikä vaikuttaisi selvästi myös ampumaurheiluharrastajiin. Moni harrastaja joutuisi todennäköisesti uusimaan aseensa.

Lyijykielto tulisi näkymään myös ampumaradoilla. Kajaanin ampujat ry varautuu pahimmillaan massiivisiin muutoksiin ylläpitämällään haulikkoradalla, mikäli uusi ympäristölupa niin vaatii.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ahti Kärkkäisen mukaan Kajaanin haulikkoradan ympäristöön ammutaan noin 2 400 kiloa hauleja vuodessa, mutta tehdyissä tutkimuksissa ei ole havaittu, että lyijyä olisi liuennut maaperään tai vesistöihin.

– Odotamme ympäristölupapäätöstä, joka rajaa maastotekijät. Totta kai siihen varaudutaan, että pahimmillaan joudumme tekemään massiivisiakin siirtoja. Toivottavasti siihen ei ole meidän osalta pakko mennä, Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäisen mukaan lyijykielto on puhuttanut reippaasti harrastajien kesken.

– On ollut parran pärinää ja asiallistakin keskustelua. Tietenkin kattojärjestöjen, Suomen ampumaurheiluliiton ja Metsästysliiton kautta yritämme vaikuttaa asiaan. Vähän se on ollut tuulimyllyjä vastaan taistelemista, Kärkkäinen toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)