Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi tuntikausien sääntöväännöllä, ja yhdellä McConnellin käsinkirjoitetulla taipumisella

Demokraatit äänestyttivät senaattia lukuisista muutosesityksistä lisätodisteiden ja todistajien saamiseksi, mutta republikaanien rivit pitivät.

Republikaanisenaattori Chuck Grassley ja senaatin enemmistöjohtaja, republikaanien Mitch McConnell kävelivät senaatin saliin kongressissa 6. tammikuuta. Kuva: AOP

WASHINGTON Presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin ensimmäinen päivä venyi pikkutunneille. Jo etukäteen osattiin odottaa, että luvassa on lihava riita ja vääntö todistajien ja todisteiden sallimisesta.

Demokraatit erittelivät yksityiskohtaisen ja uuvuttavan tarkasti dokumentteja, puheluita, muistioita, sähköposteja ja tekstiviestejä, joita pitäisi saada todisteiksi, koska niitä ei edustajainhuoneen virkarikostutkintavaiheessa saatu.

Pyyntöjen tarkkuudesta kertoo, että demokraatit haluavat esimerkiksi Trumpin asianajajan Rudy Giulianin 10. toukokuuta lähettämän kirjeen Ukrainan presidentille, Yhdysvaltain EU-lähettilään 19. kesäkuuta hallinnon jäsenille lähettämän sähköpostin sekä Trumpin Ukrainan presidentin kanssa käymien keskustelujen dokumentit ja muistiot.

Tarkat toiveet kielivät paitsi hyvästä valmistautumisesta myös demokraattien strategiasta näyttää kansalle, miten paljon ja tärkeitä dokumentteja edustajainhuoneen virkarikostutkintavaiheessa jäi heidän mukaansa saamatta.

Eri asia on, kuinka yhdysvaltalaiset mahtoivat jaksaa istua tv:n ääressä, sillä jokaista esitystä seurasi parituntinen keskustelu ennen äänestystä. Eikä muutamalla senaatin lähes paikallaan pysyvällä kameralla kuvattu istunto vailla kuuntelukuvia ole televisioilmaisua koukuttavimmillaan.

Dokumenttien ohella demokraatit yrittivät saada haastettua oikeuteen todistajia muun muassa Valkoisen talon kansliapäällikön Mick Mulvaneyn ja Trumpin entisen turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin.

Senaatin vähemmistöjohtaja, demokraattien Chuck Schumer esitti istunnossa muun muassa entisen kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin kuulemista. Kuva: AOP

Presidentti Trumpin puolustus oli paikoin turhautuneen oloinen ja väitti, että edustajainhuone ei ole tehnyt työtään, kun senaatissa vielä pitäisi kuulla todistajia.

Tähän varautuneena virkarikossyytteiden esittelijät toivat esitystensä tueksi myös historiallisia faktoja aiemmista virkarikosprosesseista.

Kahdessa aikaisemmassa presidentin virkarikosoikeudenkäynnissä – Andrew Johnsonin ja Bill Clintonin – molemmissa kuultiin todistajia, Johnsonin tapauksessa peräti 40:ää todistajaa.

Senaatin republikaanien rivit pysyivät kuitenkin suorassa senaatin enemmistöjohtajan Mitch McConnellin esittämän marssijärjestyksen takana.

McConnellin mukaan todistajien ja dokumenttien tarvetta voidaan pohtia istunnon lopussa aloituspuheenvuorojen ja senaattoreiden kirjallisten kysymysten jälkeen.

Demokraattien esitykset kaatuivat yksi toisensa jälkeen äänestyksessä puoluerajojen mukaisesti 53–47.

Ainoa muutos senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin esittämään oikeudenkäynnin kulkuun tuli hänen omasta kynästään. McConnell oli taipunut lisäämään päivän syyttäjien ja puolustuksen argumenttien esittämiseen.

Muutos oli tehty selvästi viime hetkillä, numero kolme oli kirjoitettu käsin jo tulostettuun esityspaperiin.

Alun perin McConnell esitti, että sekä virkarikossyytteiden esittelijät että presidentin puolustus saavat aikaa 24 tuntia argumenttiensa esittämiseen kahden päivän aikana. Tämä olisi tietänyt pitkiä 12-tuntisia aloituspuheenvuorojen päiviä yhteensä neljä putkeen.

Demokraatit olivat esityksestä pöyristyneitä, ja syyttivät McConnellin haluavan viedä oikeusprosessin pikavauhtia yön pimeydessä läpi. Demokraattien kritiikin sijaan McConnellin pään käänsivät kuitenkin muutamat maltillisina pidetyt republikaanisenaattorit, jotka pitivät aikataulua ongelmallisena.

Varsin kuvaavaa Yhdysvaltain poliittiselle polarisaatiolle on, että Clintonin virkarikosoikeudenkäynnin säännöistä 21 vuotta sitten puolueet olivat täysin yhtä mieltä.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin toteuttamisesta 100–0 äänestystuloksia on turha odottaa.

Keskustelu on auki 23.1. klo 23 asti.

Aiheesta aiemmin:

.
.