Poliisi lopetti Oulun Haukiputaalla liikenteessä harhailleen joutsenen – paikallisesta lintuyhdistyksestä ihmetellään, miksi

Tilanne vaati nopeita toimia, poliisista kerrotaan.

joutsenet
Poliisiauto.
Pollisi päätyi lopettamaan joutsenen Haukiputaalla keskiviikkona. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Oulussa Haukiputaalla poliisi lopetti tiistaina liikenteen seassa liikkuneen lentokyvyttömän laulujoutsenen. Joutsen ilmestyi hieman ennen kello viittä iltapäivällä Haukiputaalla sijaitsevaan vilkkaasti liikennöityyn liikenneympyrään.

Nyt lintutieteellisestä yhdistyksestä kerrotaan, että asiasta ei kysytty yhdistyksen mielipidettä etukäteen.

Usein poliisi kysyy asiantuntijoiden kantaa ennen kuin se päätyy lopettamaan lintuja, ja monesti linnut päädytäänkin viemään hoitoon eikä niitä tapeta.

Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Ari-Pekka Auvinen sanoo, että hänen näkemiensä kuvien perusteella Haukiputaalla liikkunut lintu ei näyttänyt siltä, että sillä olisi ollut esimerkiksi katkenneita raajoja tai muuta syytä, miksi sitä ei olisi voitu vain siirtää muualle.

Lentokyvyttömyys voi johtua esimerkiksi sulkien puutteesta, mikä korjaantuu ajan mittaan, jos lintu viedään hoitoon. Auvisen mukaan poliisi kysyy neuvoa joutsenten kohdalla kymmeniä kertoja vuodessa, ja tavallisilta ihmisiltä yhteydenottoja tulee tätäkin enemmän.

Laulujoutsen on Suomessa suojeltu lintulaji.

Poliisille tullut arvostelevaa palautetta

Ylikomisario Jyrki Kiviranta Oulun poliisin valvonta- ja hälytysyksiköstä kertoo, että paikalla ollut poliisi on tehnyt lopettamispäätöksen eläinsuojelulain ja joutsenen liikenteelle aiheuttaman vaaran huomioiden.

Poliisin tulkinnan mukaan eläin oli loukkaantunut. Kiviranta kertoo, että lopetus suoritettiin muulla tavalla, kuin virka-aseella.

Tilanteen nopeus oli Kivirannan mukaan todennäköisesti myös syy sille, että lintutieteelliseen yhdistykseen ei otettu yhteyttä. Kiviranta muistuttaa, että villieläinten suhteen poliisilla ei ole virallista sopimusta virallisen tahon kanssa, johon olla yhteyksissä vastaavissa tilanteissa.

Kiviranta kertoo, että poliisille on tapauksen tiimoilta annettu kipakkaakin palautetta muun muassa sosiaalisessa mediassa.

– Vakuutan, että ei poliisi tällaisia päätöksiä mielellään tee. Usein poliisi on kuitenkin ensimmäinen paikalle osuva viranomainen, joka eläinsuojelulakia tulkitsee.