Hyppää sisältöön

Iisalmen jazzfestivaalin päätähtenä kitaristilegenda John Scofield

Festivaalin teemana ovat tänä vuonna kitara ja tasa-arvo.

Iisalmen jazzfestivaalin pääesiintyjänä on yhdysvaltalainen jazzkitaristi John Scofield. Kuva: Pressikuva

Toista kertaa järjestettävä jazzfestivaali on houkutellut jazzin isoja nimiä Iisalmeen. Iisalmi Jazz Festivalin (siirryt toiseen palveluun) päätähtenä nähdään jazzkitaristien legenda John Scofield, joka soittaa lauantai-iltana Iisalmen Kulttuurikeskuksessa.

Festivaalin taiteellisen johtajan Timo Hirvosen mukaan kävijäennätykset rikkoutuvat tänä vuonna. Viime vuonna festivaalilla vieraili pari tuhatta ihmistä. Nyt lippuja on Hirvosen mukaan myyty ennakkoon niin vilkkaasti, että kävijämäärä kasvaa viime vuodesta.

– Vuosi sitten noin 20 000 asukkaan kaupungista kymmenisen prosenttia ihmisistä lähti kuuntelemaan jazzia. Tänä vuonna festivaalikävijät tulevat ympäri Suomea sekä Japanista.

Festivaalin teemana ovat tänä vuonna kitara ja tasa-arvo. Naisten tähdittämissä konserteissa nähdään japanilainen Mika Kobayashi, Maria Ylipää ja Johanna Iivanainen. Kotimaisen jazzkitarismin huipuista festivaaleilla esiintyvät Varre Vartiainen, Marzi Nyman ja Timo Kämäräinen.

Festivaali kestää sunnuntaihin asti. Päänäyttämönä ovat Iisalmen Kulttuurikeskuksen salit, mutta konsertteja järjestetään myös muun muassa ravintoloissa. Festivaalin päättää Johanna Iivanaisen kirkkokonsertti.

Jazzia ympäri Ylä-Savoa

Iisalmesta on Hirvosen mukaan muodostunut tärkeä konserttikaupunki suomalaisille jazzmuusikoille. Jazzkonsertteja alettiin järjestää kaupungissa viisi vuotta sitten. Niiden yleisömäärät ovat kasvaneet ja osa on ollut loppuunmyytyjä.

Vuosina 2018–2019 konserttitoimintaa laajennettiin muuallekin Ylä-Savoon, Lapinlahdelle, Kiuruvedelle, Sonkajärvelle ja Vieremälle. Ylä-Savossa järjestetään tänä vuonna yli 50 jazzkonserttia.

– Pienilläkin paikkakunnilla riittää yleisöä, kun konsertit kuratoidaan huolellisesti. Korkeatasoiset esiintyjät ovat lähtökohta. Yleisö tunnistaa laadun, Hirvonen kertoo.

Sopivien esiintyjien löytämisessä auttavat Hirvosen laajat verkostot. Hän pyörittää Helsingissä jazzmuusikoiden vuonna 2010 perustamaa Koko Jazz Clubia.