Oulun läpi laskevan Kaupunginojan ruskea väri selvitettiin – pikaista lääkettä Plaanaojan kirkastamiseen ei ole

Kaupunginojan ja siihen laskevan Juurusojan tilaa on selvitetty nyt ensimmäistä kertaa laajassa kuormitusselvityksessä.

vesistöt
Oulun Hiirosenoja eli Plaanaoja
Oulun ydinkeskustan Kaupunginojan vesi saa värinsä Juurusojaan valuvasta kuormituksesta.Paulus Markkula / Yle

Oulun ydinkeskustan läpäisevän Kaupunginojan ruskea väri johtuu metsä- ja maatalouden kuormituksesta.

Kaupunginojan tilaa selvitettiin konsulttityöllä, josta selviää, että vesistön väri johtuu Kaupunginojaan laskevan Juurusojan latva-alueilla sijaitsevista suometsistä, turveojista sekä maatalouden päästöistä. Ne päätyvät Juurusojan latvoilta aina Kaupunginojaan ja mereen asti. Vedessä on muun muassa humusta, turvetta ja rautaa. Tästä seuraa, että veden väri on ruskea.

Vesistöstä otettiin näytteitä viime kesän aikana. Konsulttityö suosittelee toimenpiteitä Juurusojan latvavesille. Kuormitusselvityksen laatineen Envineer oy:n johtava asiantuntija Matias Viitasalo suosittaa luonnonmukaista ennallistamista Juurusojan latva-alueilla.

– Lisätään uomien tulvatasanteita sekä pienennetään vesien virtaamanopeuksia. Silloin kiintoaine laskeutuisi eikä valuisi pelloilta ojaan. Ojan rannoilla sijaitsevat suojavyöhykkeet pidättävät kiintoaineen, kertoo Viitasalo.

Pikaista lääkettä kaupunginojan veden kirkastamiseen ei ole. Toisaalta ei ole myöskään määritelty, mitä Kaupunginojalle halutaan tehtävän ja millaiseksi veden laatu halutaan tulevaisuudessa.

Juurusojan latva-alueilla pitää kuitenkin tehdä toimenpiteitä. Ympäristöasiantuntija Satu Pietola Oulu kaupungilta on samaa mieltä. Veden laatu paranisi, jos Juurusojan latva-aluilla vesien kuormitustilanne muuttuisi.

– Metsäalueet ovat hyvin turvepohjaisia. Humusta lähtee liikkeelle ja ennallistamisella voidaan tehdä sellaisia toimenpiteitä, jolla humusta saataisiin pois.

Juurusoja on 13 kilometriä pitkä ja se alkaa Tyrnävän ja Kempeleen alueilta. Kaupunginoja alkaa Iinatista ja on pituudeltaan 10 kilometriä.

Kaupunginojaan laskevat hule- eli sadevedet eivät heikennä veden laatua kuin hetkellisesti. Yksi esitys konsulttityössä on, että Kaupunginojaan laskettaisiin vettä Oulujoesta. Sitä ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä.

– En usko, että se olisi kovinkaan todennäköinen toimenpide, kertoo Pietola.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)