1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oriola-Kd Corporation

Lääketukkukauppa Oriola vaaransi Suomen lääkejakelua – Yhtiö kiistää halunneensa salata ongelmista kertovan raportin

Oriola haki vuonna 2017 oikeudesta päätöksen, jolla kiellettiin raportin antaminen medialle. Kahden vuoden väännön jälkeen korkeain hallinto-oikeus määräsi asiakirjan pääosin julkiseksi.

Lääketukkukauppa Oriolan logo yhtiön pääkonttorilla Espoossa. Kuva: Laura Ukkonen / Lehtikuva

Osa apteekeista ei saanut lääketoimituksia ollenkaan syyskuussa 2017, lääketukkuri Oriola ei ollut huolehtinut kylmäketjusta kriittistenkään lääkevalmisteiden osalta, asiakkaille ei ilmoitettu toimituskatkoksista ja huumaavien lääkkeiden käsittelyssä sekoiltiin.

Näin listaa lääkealan turvallisuusvirasto Fimean lokakuulle 2017 päivätty tarkastusraportti.

Oriola on Suomessa merkittävä lääketukkukauppa, jonka osuus Suomen lääkemarkkinoista on suuri. Sen asiakkaita ovat muun muassa apteekit ja sairaalat.

Syyskuun alussa 2017 useat asiakkaat jäivät kuitenkin ilman lääketoimituksia ja vain 72 prosenttia lääkkeistä pystyttiin toimittamaan apteekkeihin ja sairaaloihin normaalisti. Taustalla olivat ainakin uuteen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät pulmat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) varoitti pian ongelmien alkamisen jälkeen, että toimitusvaikeudet voivat uhata potilasturvallisuutta, ellei järjestelmää saada pikaisesti toimimaan.

Se, ettei ongelmista tiedotettu, vaikeutti raportin mukaan lääkehoitojen ja lääketieteellisten toimenpiteiden toteutumista. Kaiken kaikkiaan Fimea arvioi, ettei Oriola täyttänyt lain lääketukkurille asettamia vaatimuksia.

– Tarkastuksen perusteella Oriola Finland Oy ei täytä lääkelain ja sen nojalla annettujen säädösten vaatimuksia, mukaan lukien EU:n ja GDP:n vaatimukset.

Tarkastajat eivät kuitenkaan esittäneet esimerkiksi toimiluvan perumista isolle lääketukulle. Syynä oli raportin mukaan se, ettei lääkejakelua haluttu vaarantaa enempää.

Oriola yritti estää tarkastushavaintojen julkisuuden

Kun lääkkeiden toimitusongelmat nousivat julkisuuteen, STT pyysi tarkastuspöytäkirjaa Fimealta, joka olisikin pöytäkirjan pääosin toimittanut.

Oriola haki kuitenkin Pohjois-Savon käräjäoikeudesta marraskuussa 2017 päätöksen, joka kielsi Fimeaa luovuttamasta raporttia medialle 50 000 euron uhkasakolla ja valitti Fimean päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kun hallinto-oikeus määräsi raportin julkiseksi, Oriola haki valituslupaa korkeimmalta hallinto-oikeudelta (KHO). Viime viikon keskiviikkona KHO kuitenkin päätti, ettei se ota asiaa käsiteltäväkseen. Fimea toimitti raportin STT:lle tänään keskiviikkona noin kahden vuoden väännön jälkeen.

Lääkkeiden toimitusongelmat ja niiden ratkominen aiheuttivat yhtiölle miljoonien lisäkustannukset. Yhtiö vaihtoi toimitusjohtajaa joulukuussa 2017 syksyn ongelmien jälkeen.

Tarkastusraportin mukaan Oriolalla ei ollut syksyllä 2017 löytyneisiin tarkastushavaintoihin huomautettavaa.

Oriola: Pöytäkirjan ei kuulunut olla julkinen

Oriola vastasi tänään keskiviikkona julkaisemassa tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei se pidä "pöytäkirjoihin liittyvää prosessia" pyrkimyksenä peitellä asiaa.

– Mielestämme Fimean tarkastuspöytäkirjan ei kuulunut olla julkinen, koska kyseessä oli keskeneräistä tarkastusta koskenut viranomaispöytäkirja, joka käsittelee tarkastettuja toimintoja hyvin yksityiskohtaisesti, sanoo Oriolan viestintäjohtaja Tuula Lehto tiedotteessa.

– Pöytäkirja perustuu viranomaisille antamiimme tietoihin, jotka sisälsivät liikesalaisuuksia. Näkemyksemme mukaan asiakirjajulkisuutta koskevien eri viranomaiskäytäntöjen tulisi olla yhdenmukaisia, Lehto jatkaa.

Lisäksi Oriolan mukaan yhtiö kyllä varmisti yhdessä viranomaisten ja muiden ketjuun kuuluvien toimijoiden kanssa, että lääkkeet kulkevat niitä tarvitseville kriisin aikana.

Yhtiö huomauttaa, että sen lääketoimitus on ollut erinomaisella tolalla yli vuoden ja täyttää kaikki viranomaisten vaatimukset. Yhtiö muistuttaa, että sen toimintaa on tarkastettu vuoden 2017 jälkeen ja viranomainen on myöntänyt uuden toimiluvan viideksi vuodeksi.

Lue myös:

Oriola saa mojovat korvaukset varastojärjestelmän pettämisestä

Väitös: Valtaosalla apteekeista saatavuusongelmia lähes päivittäin

Lääketoimitusongelmista kärsinyt Oriola vaihtaa toimitusjohtajaa – yhtiöltä myös tulosvaroitus

Lääkekriisin suuri kysymys: Miksi kaikki munat ovat Suomessa samassa korissa?

Hus: Jos Oriola ei pian saa lääketoimituksiaan toimimaan, olemme ongelmissa –  "potilasturvallisuus alkaa olla uhattuna"

Isolla lääketukkukaupalla ongelmia lääketoimituksissa – Apteekkariliitto: Tärkeitä lääkkeitä jäänyt saamatta