Riihimäki remontoi palveluverkkoaan: kouluja lakkautetaan, kulttuuria keskitetään

Kunnanhallitus käsittelee palveluverkkouudistusta maanantaina.

Riihimäki
Riihimäen Patastenmäen puukoulu
Patastenmäen puukoulusta on tarkoitus luopua tänä vuonna.Timo Leponiemi / Yle

Riihimäki aikoo tiivistää palveluverkkoaan. Uuden verkon keskiössä on kolme kiinteistöä: Peltosaareen rakennettava uusi monitoimitalo, uusi museokeskus sekä peruskorjattava Kalevantalo eli entinen kauppaoppilaitos.

2025 valmistuvasta monitoimitalosta tulee varhaiskasvatuksen, opetuksen ja kaupungin hallinnon keskittymä. Esimerkiksi Patastenmäen koulujen oppilaat siirtyvät monitoimitaloon sen valmistuttua.

Musiikki- ja kansalaisopisto siirtyvät peruskorjattuun Kalevantaloon vuoteen 2027 mennessä. Riihimäen museokattaus taas keskitetään uuteen museokeskukseen vuoteen 2028 mennessä.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko liputtaa palveluverkon tiivistämisen ja asemanseudun puolesta.

– Uuden palveluverkon ansiosta kaupunkiin syntyy nykyisiä ja tulevia tarpeita vastaavat tilat. Nykyistä tiiviimpi palveluverkko palvelee aiempaa paremmin kaupunkilaisia, joista yli 95 prosenttia asuu kolmen kilometrin säteellä asemasta, sanoo Sulkko tiedotteessa.

Myös tämän ja ensi vuoden aikana tapahtuu. Kokosimme tähän juttuun palveluverkkouudistuksen tärkeimmät kohdat.

Useita kouluja lakkautetaan

Talouttaan tasapainottava Riihimäki hamuaa säästöjä esimerkiksi pienentämällä kiinteistökantaansa. Toteutuessaan palveluverkkouudistus vähentää kaupungin kiinteistökantaa noin kahdellakymmenellä.

Kaupunki luopuu nuorisotila Monarin kiinteistöstään elokuussa. Nuorisopalvelut siirtyvät Harjunrinteen koululle ja Matkakeskukseen syksyllä.

Patastenmäen puukoulu poistuu käytöstä tänä vuonna. Varhaiskasvatuksen oppilaat siirtyvät Kalevantaloon ja montessoriopetus Lasitehtaan kouluun.

Haapahuhdan koulusta ja liikuntahallin käytöstä kaupunki luopuu vuonna 2023. Oppilaat ja varhaiskasvatuksen toiminnot siirretään Uramon ja Pohjoisen kouluihin.

Vuonna 2025 käytöstä poistuvat myös Patastenmäen koulun kaksi muuta taloa. Myös Lasitehtaan ja Herajoen koulut sulkevat ovensa, ja oppilaat muuttavat Eteläiselle koululle. Patastenmäen koululaiset puolestaan siirtyvät upouuteen Peltosaaren monitoimitaloon.

Uudessa palveluverkossa monitoimitaloon päätyvät myös Junailijankadun ja Saturnuksen päiväkodit vuonna 2025.

– Varhaiskasvatusta ja opetusta koskevaa uudistusta suunniteltaessa on huomioitu lasten määrän merkittävä vähentyminen. Modernit ja samalla isommat yksiköt joustavat nykyistä paremmin asukas- ja lapsimäärän suhteen, rakennuspäällikkö Hannu Mattila sanoo tiedotteessa.

Uimahalli peruskorjataan 2023

Suomen lasimuseon, taidemuseon, kaupunginmuseon ja Suomen metsästysmuseon tilat yhdistävä museokeskus valmistuu 2028. Keskuksen sijainti varmistuu myöhemmin. Tällä hetkellä vaihtoehtoina ovat nykyisen lasimuseon ja metsästysmuseon kiinteistöt tai asemanseutu.

– Aseman seudulla vaihtoehtoina ovat veturitallit ja voimala. Kumpikaan kiinteistöistä ei ole kaupungin omistuksessa, joten tällainen ratkaisu vaatisi sitä, että kaupunki ja omistajat löytävät yhteisen näkemyksen, kaupunginjohtaja Sulkko toteaa.

Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko.
Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan palveluverkkoremontti on pakollinen, että Riihimäki selviytyy velkataakastaan ja muuttuvasta ikärakenteesta.Ville Välimäki / Yle

Myös sotepalveluissa tapahtuu muutos, kun ikäihmisten päivätoiminta siirtyy Riihikotiin tänä vuonna. Samassa yhteydessä kaupunki luopuu Rautatienpuiston kiinteistöstään.

Vanha kaupungintalo laitetaan myyntiin tänä vuonna. Ensi vuonna alkaa kirjaston uudistaminen ja kaupunginmuseon toiminta siirtyy taidemuseon tiloihin. Uimahalli ja maauimala peruskorjataan vuonna 2023.

Kansalais- ja musiikkiopisto siirtyvät Kalevantalolle vuosien 2025–2027 aikana. Kalevantalo peruskorjataan monitoimitalon valmistuttua.

Riihimäki määrittää kaupungin käytöstä poistuvien kiinteistöjen uudet käyttötarkoitukset tänä vuonna valmistuvassa toimitilaohjelmassa.

Palveluverkkouudistus etenee päätöksentekoon ensi viikolla. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina 27. tammikuuta ja kaupunginvaltuusto ottaa asiaan kantaa maanantaina 3. helmikuuta.

Valtuuston päätöksen jälkeen kaupunki aloittaa toimitilaohjelman päivittämisen, uudistusten toteuttamisen ja yksityiskohtaisempien suunnitelmien tekemisen.

Päätöksentekoon etenevä esitys on syntynyt WSP Finland Oy:n tekemän palveluverkkoselvityksen pohjalta.