Olvi kertoi kotisivuillaan vitamiinijuoman suojaavan silmiä siniseltä valolta – muutti väitteen Kuluttaja-lehden yhteydenoton jälkeen

Väitteillä on lain mukaan oltava tukenaan tieteellinen näyttö, joka arvioidaan etukäteen.

Terveysväittämät
Juomahylly ruokakaupassa
Virvoitusjuomia myydään yhä enemmän hyvinvointijuomien nimellä. Kuvituskuva.Ilkka Klemola / Yle

Kuluttaja-lehti vertaili artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun) erilaisia terveysjuomia ja kiinnitti testissään huomiota Olvin juoman terveysväitteisiin.

Kuluttaja-lehden mukaan Olvin Health Lab Vision -juomasta väitettiin, että “se on täynnä luteiinia, karotenoidia, joka parantaa näköä ja suojaa silmiäsi haitallisilta UV-säteiltä ja siniseltä valolta”. Väite oli kirjoitettu Olvin omille nettisivuille.

Lehti otti yhteyttä Olviin, minkä jälkeen terveysväitteitä muutettiin.

Nyt tuotetta markkinoidaan luettelemalla siinä olevia ainesosia ja kertomalla, että ne "edistävät näön pysymistä normaalina".

Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä kertoo Ylelle sähköpostitse, että Health Lab -tuotteiden terveysväitteet ovat Euroopan elintarviketurvallisuusviraston ohjeiden mukaiset.

– On totta, että nettisivujen teksti vaati täsmennystä. Päivitimme tekstin välittömästi asian tultua Olvin tietoon Kuluttaja-lehden yhteydenoton kautta, Heikkilä kommentoi.

Hän korostaa, että kyseessä oli ainoastaan yhtiön omalla nettisivulla olleesta tekstistä.

– Jatkossa olemme aina hyvin tarkkoja kaikkien tekstien suhteen kaikissa kanavissa, vaikkapa se olisikin sitten vain omat nettisivumme, Heikkilä kirjoittaa.

Elintarvikkeiden markkinointia ja väitteiden käyttöä valvovat kuntien elintarvikevalvonnan asiantuntijat, kuten terveystarkastajat.

Euroopan unionissa on määritelty, millaisia ravitsemus- ja terveysväitteitä elintarvikkeiden markkinoinnissa saa käyttää. Väitteillä on oltava tukenaan tieteellinen näyttö, joka arvioidaan etukäteen.

Alkoholittomien juomien menekki on vaikuttanut myönteisesti iisalmelaisen Olvin tulokseen.

Lue myös:

Onko Saarioisten ruoka todella äitien tekemää ja ovatko ruuan terveysväitteet totta? Ylitarkastajan mukaan totuuden rajaa vähintään venytetään usein

Nyt kasvaa "hipsterivesien" myynti, sanoo kauppias – suomalaiset haluavat vettä, jonka pitäisi piristää, virkistää ja kaunistaa

Olvilla hyvä alkuvuosi – virvoitusjuomat ja kivennäisvedet virkistivät koko panimoteollisuutta