Hyppää sisältöön

Auschwitzin vapauttamisen 75-vuotispäivän muistotilaisuudet alkavat Jerusalemista – Puolan presidentin boikotti aiheutti särön

Yli 40 valtionjohtajaa, tasavallan presidentti Sauli Niinistö mukaanlukien, osallistuu torstaina foorumiin, jonka teemana on taistelu antisemitismia vastaan. Suomalaistutkijan mukaan väkivaltainen antisemitismi on yleistynyt 20 viime vuoden aikana.

Holokaustin uhrien kuvia Yad Vashemin muistokeskuksessa Jerusalemissa. Kuva: EPA

Nelisenkymmentä valtionjohtajaa Euroopasta ja muualta maailmasta on saapunut Israeliin Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen 75-vuotispäivän muistotilaisuuksiin.

Jerusalemissa muistotilaisuudet alkavat keskiviikkona Israelin presidentin Reuven Rivlin valtionjohtajille isännöimällä vastaanotolla ja illallisella.

Torstaina holokaustin uhrien muistokeskuksessa Yad Vashemissa järjestetään foorumi, jonka teemana on taistelu antisemitismia eli juutalaisvastaisuutta vastaan.

Tilaisuuteen osallistuvat muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Venäjän presidentti Vladimir Putin, Saksan presidentti Frank-Walter Steinmeier, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Foorumin tarkoituksen on esiintyä yhtenäisenä rintamana nykyajan antisemitismia vastaan.

Israelin ulkoministeriön mukaan kyseessä on kautta aikain kolmanneksi suurin valtionjohtajien kokoontuminen maassa Yitzhak Rabinin ja Shimon Peresin hautajaisten jälkeen.

Puolan presidentti boikotoi tilaisuutta

Särön Jerusalemin muistotilaisuuteen tuo se, ettei Puolan presidentti Andrzej Duda ole osallistujien joukossa. Duda ei saavu muistotilaisuuteen, koska häntä ei kutsuttu puhujaksi.

Israelin mukaan Dudaa ei kutsuttu puhujaksi, koska Puola ei kuulunut toisessa maailmansodassa vapauttajien joukkoon.

Varsinaisena syynä on kuitenkin pidetty Israelin ja Venäjän suhteita ja toisaalta Venäjän ja Puolan riitaisia välejä ja kiistelyä historiantulkinnasta.

Venäjä on muun muassa syyttänyt Puolaa osallisuudesta toisen maailmansodan alkamiseen. Väitteet ovat raivostuttaneet Puolassa.

Israelin ja Puolan suhteita puolestaan häiritsee Puolassa kaksi vuotta sitten säädetty laki, joka teki rikolliseksi arvostella Puolaa holokaustista. Puola kuitenkin perui rangaistavuuden laista

Auschwitz-Birkenaussa järjestetään muistotilaisuus ensi maanantaina.  Kuva: Jacek Bednarczyk / EPA

Väkivaltainen antisemitismi on yleistynyt

Kiistely historiantulkinnasta leimaa jossain määrin Auschwitzin keskitysleirin vapauttamisen 75-vuotismuistopäivää.

– Esimerkiksi Puolassa kiistetään oma osallisuus natsi-Saksan toiminnassa. Se liittyy oman kansallisen identiteetin rakentamiseen, mikä on siellä vallassa oleva poliittinen suuntaus, toteaa vanhempi tutkija Teemu Tammikko Ulkopoliittisesta instituutista.

– Se leima, että on osallistunut juutalaisvainoihin on räjähdysherkkä teema. Sitä pyritään kaikin keinoin välttelemään.

Viidettä kertaa pidettävä juutalaisten kansanmurhaa koskeva kansainvälinen foorumi järjestetään samaan aikaan, kun väkivaltainen antisemitismi näyttää maailmassa yleistyvän.

– Viimeisen 20 vuoden aikana väkivallanteoissa on ollut selkeää kasvua. Terrori-iskuja ja joukkoampumisia on tämän tästä kohdistettu synagogia ja juutalaisia vastaan eri puolilla maailmaa, sanoo poliiittista väkivaltaa ja ekstremismiä tutkiva Teemu Tammikko.

Antisemitistisiä iskuja on tehty viime vuosina muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Taustalla on sekä ääri-islamismia että äärioikeistolaisuutta.

– Antisemitismia on sekä ääri-islamistisessa propagandassa että osassa äärioikeistolaista propagandaa. Se yhdistyy näissä molemmissa, Tammikko toteaa.

Auschwitz-Birkenaussa Puolassa järjestetään toinen muistotilaisuus ensi maanantaina.

Muistotilaisuuksiin osallistuu myös Auschwitzin keskitysleiristä selviytyneitä ihmisiä. Puolaan odotetaan saapuvaksi 200 leiriltä selviytynyttä (siirryt toiseen palveluun).