Kuntaministeri Rovaniemellä: Virastojen hajasijoittelusta siirrytään työn hajasijoitteluun – "Hallitusohjelmassa on luvattu, että on mahdollista asua eri puolilla Suomea"

Ministeri Sirpa Paatero kävi Rovaniemellä esittelemässä hallituksen uutta linjaa valtion virastojen alueellistamisesta.

Julkishallinnon hajauttaminen
Kansanedustaja Sirpa Paatero, SDP.
Ministeri Sirpa Paatero esitteli hallituksen uusia alueellistamiskeinoja Rovaniemellä keskiviikkona.Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

RovaniemiKuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) on käynyt viime päivinä usealla paikkakunnalla esittelemässä hallituksen uusia periaatteita valtion virastojen hajauttamisesta Helsingin ulkopuolelle. Strategian on tarkoitus valmistua maaliskuun loppuun mennessä.

Keskiviikkona Paatero kertoi Rovaniemellä, että jatkossa alueellistaminen tarkoittaa kokonaisten virastojen siirtelyn sijaan muutoksia virkamiesten työnkuvaan. Jatkossa virkamiehet voivat työskennellä aiempaa vapaammin myös muualla kuin omassa toimistossaan.

Paateron mukaan vanhasta alueellistamismallista on saatu huonoja kokemuksia. Esimerkiksi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean siirto Kuopioon on toteutunut käytännössä vain pieniltä osin, kun monet työntekijät vastustivat siirtoa.

Monipaikkaisuutta ja paikkariippumattomuutta tilalle

Hallituksen uusi alueellistamisstrategia perustuu siihen, että työtä tehdään jatkossa entistä enemmän muualla kuin tietyssä virastotalossa. Virkamiehet voivat olla töissä esimerkiksi osan viikkoa Helsingissä ja lopun omalla kotipaikkakunnallaan tai jollakin toisella paikkakunnalla.

– Työelämä on muuttunut aika paljon, eikä vanha alueellistamismalli ole ollut välttämättä aina kovin menestyksekäs, sanoo Paatero.

Mikäli Suomeen perustetaan aivan uusia virastoja tai toimistoja, niiden sijoituspaikasta päätetään erikseen. Paateron mukaan tällöin yksi vaihtoehto on hajasijoitus johonkin maakuntaan.

Paateron mukaan uuden mallin tavoitteena on parempi tuottavuus, kun kiinteistöjä voidaan käyttää tehokkaammin. Lisäksi työntekijöiden aikaa kuluu vähemmän matkusteluun, joten "konttoripäiviä" on mahdollista vähentää.

Matkapäivät eivät kokonaan loppuisi, mutta niille, jotka sukkuloivat viitenä päivänä viikossa, muutos näkyisi.

– Kyllähän matkapäiviä tulee jonkun verran. Jos mahdollistetaan, että virastolla tarvitsee käydä vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa, voi olla, että se on aika tasapainossa.

Palveluilla pidetään koko Suomi asuttuna

Kuntaministeri Paatero sanoo, että harvaan asutuissakin osissa Suomea on mahdollista pitää yllä valtion palveluita, jos työntekijät käyvät viikon aikana usealla paikkakunnilla.

– Hallitusohjelmassa on luvattu, että on mahdollista asua eri puolilla Suomea. Tämä on yksi keinoista siten, että ainakin palveluita on saatavana.

Lue myös:

Pitkä kiista ohi – Fimea jatkaa usealla paikkakunnalla, pääpaikaksi hallitus määräsi Kuopion