5-vuotiaiden maksuton varhaiskasvatus laajenemassa uusiin kuntiin

Ministeriö on päättänyt tarjota mukaan lähteville kokeilukunnille aiempaa suurempaa valtionosuutta.

varhaiskasvatus
lasten leluja
Mikko Koski / Yle

5-vuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu saa jatkoa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt tarjota mukaan lähteville kunnille aiempaa suurempaa valtionosuutta.

Tarkoituksena on saada kokeilun pariin kuntia, jotka eivät taloustilanteensa takia muuten pystyisi panostamaan lapsiperheiden hyvinvointiin. Tavoitteena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa.

Kokeiluun on varattu valtakunnallisesti 6 miljoonaa euroa. Kuntien saaman valtionosuuden lopulliseen suuruuteen vaikuttaa osallistuvien kuntien määrä.

Etelä-Savosta Mäntyharju lähti mukaan viisivuotiaiden maksuttomaan varhaiskasvatuskokeiluun jo sen ensi vaiheessa kaksi vuotta sitten. Keski-Suomesta Joutsa ja Toivakka liittyivät joukkoon viime vuonna. Meneillään olevalla toisella kaudella kokeilussa on mukana 26 kuntaa ja noin 18 280 lasta.

Kokeilua jatkamalla hallitus aikoo myös pilotoida 2-vuotista esiopetusta. Kokeilukunnilta saadaan näin myös tietoa siitä, mitä kaksivuotisen esiopetuksen toteuttamisessa tulisi ottaa huomioon.

Lue myös:

"Haluan uusia kavereita”, sanoo 5-vuotias Lilia Tiittanen ja aloittaa päiväkodissa suunniteltua aikaisemmin maksuttoman kokeilun avulla

Maksuton varhaiskasvatuskokeilu on tuonut lisää viisivuotiaita päivähoitoon – Osa huoltajista pitää lapsensa silti mieluummin kotona