1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion sähköbussihanke etenee: Ei ollenkaan polttomoottoreita, yhdellä latauksella pääsee 200 kilometriä

Kuopio liittyy kesäkuussa 2021 Suomen ensimmäisten sähköbussikaupunkien joukkoon.

joukkoliikenne
Kuljettaja.
– On tärkeätä meille kaikille, että busseistakin tulee ekologisempia, sanoo Kuopion Liikenteen linja-autonkuljettaja Ville Leppänen.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupungin sähköbussihanke etenee vauhdilla.

Kuopioon tulee käyttöön yhdeksän sähköllä toimivaa linja-autoa kesäkuussa 2021. Kuopioon hankittavat sähköbussit tulevat olemaan niin sanottuja täyssähköbusseja, eli niissä ei ole polttomoottoria ollenkaan, vaan ladattavat akut. Täyteen ladattuna niillä pystyy ajamaan karkeasti arvioituna noin 200 kilometriä.

Bussit liikennöivät kahdellatoista linjalla eri puolilla Kuopion kaupunkialuetta.

Sähköbussit ovat Kuopion kaupungin joukkoliikenneinsinööri Antti Tirkkosen mukaan hiljaisempia kuin tavalliset, etenkin hitailla nopeuksilla. Muita silmiinpistäviä eroja bussien välillä ei juuri ole.

Kuopio on ensimmäisiä Suomen kaupunkeja, joissa sähköbussit otetaan käyttöön. Aiemmin niitä on ollut Helsingissä, Turussa ja Tampereella.

Taustalla EU-direktiivi

Kuopion kaupungin tavoitteena on, että vuonna 2026 neljäsosa Kuopion linja-autoista kulkisi sähköllä.

Kuopio käynnistää alkuvuodesta kilpailutuksen sähköbussien liikennöitsijästä. Kilpailutuksen lopputulos on selvillä toukokuussa.

Liikenneuudistuksen taustalla on EU:n puhtaiden ajoneuvojen direktiivi, joka velvoittaa kuntia korvaamaan osa polttomoottorilla kulkevista busseista vihreämmillä vaihtoehdoilla.

Vuoden 2025 loppuun mennessä vähintään 41 prosenttia Suomen linja-autoista täytyy kulkea sähköllä ja muilla ekologisilla polttoaineilla.

Lue seuraavaksi