1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

SK: Perussuomalaisten Niikolla kytky sähkötupakkafirmaan – puhui eduskunnassa painokkaasti sähkötupakan puolesta

Kansanedustaja Mika Niikko myöntää, että hänen yrityksensä kautta on myyty sähkötupakkaa. Hän sanoo, että kansanedustajalla on oikeus olla yrittäjä siinä missä muillakin.

politiikka
Mika Niikko
Silloisen hallituspuolueen kansanedustaja Mika Niikko (ps.) kyseenalaisti muun muassa sähkötupakan etämyyntirajoituksia tupakkalain eduskuntakäsittelyssä 2016.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko puolusti eduskunnassa tarmokkaasti sähkötupakointia muun muassa porttina pois tupakoinnista, mutta jätti ilmoittamatta yhteytensä Finnsolid Export -nimiseen yritykseen. Yritys suunnitteli sähkötupakan maahantuontia.

Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti (siirryt toiseen palveluun). Yrityksen aputoiminimeksi on rekisteröity "Suomen lääkekannabis".

Niikko piti sähkötupakkaa puolustavat puheenvuoronsa eduskunnan lähetekeskustelussa (siirryt toiseen palveluun) maaliskuussa 2016, kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tupakkalakiuudistusta käsiteltiin. Perussuomalaiset istui tuolloin hallituksessa.

Joidenkin arvioiden mukaan 95 prosenttia sähkösavukkeiden käyttäjistä on entisiä tai vielä nykyisiä tupakoitsijoita. Sähkösavukkeet eivät siis näytä olevan portti tupakointiin vaan päinvastoin. Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat päässeet irti tupakka- ja nikotiiniriippuvuudesta sähkötupakan avulla, Niikko sanoi eduskunnan täysistunnossa.

Toki on niinkin, että sähkösavukkeen käyttö ei välttämättä ole täysin vaaratonta. Silti THL:n mukaan sen käytössä muodostuu vähemmän haitallisia aineita kuin savukkeiden käytössä ja palamisreaktion yhdisteitä ei luonnollisesti ole, hän jatkoi.

Vielä samana iltana Niikko julkaisi blogikirjoituksen otsikolla (siirryt toiseen palveluun) "Tupakkalain uudistus uhkaa sähkötupakkaa, eikä suojele lasta".

SK kertoo, että samalla, kun eduskuntakeskustelu oli käynnissä, Niikko lähetti puheenvuorojensa välissä eduskunnan keskuskansliaan sähköpostin. Siinä hän pyysi poistamaan kansanedustajan sidonnaisuusilmoituksesta merkinnän yhteyksistä tai omistusosuuksista Finnsolid Exportiin.

Lehden mukaan Niikolla oli yrityksessä nimenkirjoitusoikeus marraskuuhun 2018 asti.

Niikko: Luovuin osakkeistani vuonna 2015

Niikko on nykyään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Tänään hän kertoo tiedotteella luopuneensa Finnsolidin osakkeista neljä–viisi vuotta sitten.

– Jutussa mainittu Finnsolid Export Oy on täysin poikani omistama yritys. Luovuin osakkeistani vuonna 2015 täysin riippumatta eduskunnassa käsiteltävistä asioista. Yritys ei ole lainkaan harjoittanut kauppaa sähkötupakka-alalla eikä mitään muutakaan liiketoimintaa ennen syksyä 2018, Niikko sanoo tiedotteessaan.

Kansanedustaja myöntää, että tupakkatuotteita on myyty kuitenkin toisen yrityksen, Eurosolidin kautta.

– Poikani myi muutaman kuukauden ajan sähkösavuketuotteita yritykseni Eurosolid Oy:n kautta, jonka osake-enemmistön olen omistanut vuodesta 1994. Tupakkalain eduskuntakäsittelyn aikoihin myyntityö oli jo lopetettu. Minä itse tai kukaan lähipiirissäni ei suunnitellut sähkötupakan myyntiä, saati maahantuontia, eduskuntakeskustelun aikaan tai sen jälkeen.

Viime viikolla julkisuuteen nousivat Niikon kytkökset kiinalaiseen yritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikkona edistänyt.

Maantaina Suomen Kuvalehti kertoi myös vuoden 2019 eduskuntavaaleissa Niikolle vaalitukea antaneeseen, Sanoista tekoihin -yhdistykseen liittyvistä epäselvyyksistä. Sen rahoituksen lähteitä ei ole eritelty asianmukaisesti, ja yhdistyksen osoitteeksi on merkitty Niikon vaalipäällikön osoite ja puheenjohtajaksi Niikon vaimo.

– Omistamani yritykset on ilmoitettu sidonnaisuusilmoituksella, mutta inhimillisen virheen vuoksi omistusosuustiedot olivat osittain puutteelliset ja ne korjataan, Niikko tiedotti keskiviikkona.

Niikon mukaan kaiken kaikkiaan toiminnassa on kyse yrittäjyydestä, ja hän kertoo toimineensa yrittäjänä vuodesta 1992.

– Kansanedustajalla on oikeus olla yrittäjä siinä missä muillakin.

Lue myös:

Niikko selvitti Kiina-kytköksiään valiokunnalle – Selvitystä vaatinut Virolainen on tyytyväinen vastauksiin

SK: Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja salasi aiempia Kiina-bisneksiään – Eduskunnan pääsihteeri: Ei aiheuta toimia

MOT – Vaalirahaa ja salarahaa

Lue seuraavaksi