Monty Python -tähti Terry Jones kuollut

Jones kuului brittiläiseen Monty Python -komediaryhmään.

Terry Jones
Terry Jones.
Ullstein Bild / AOP

Monty Python -ryhmän perustajajäsen, koomikko ja käsikirjoittaja Terry Jones on kuollut. Asiasta kertoi hänen perheensä keskiviikkona.

– Terry menehtyi 21. tammikuuta illalla vierellään hänen vaimonsa Anna Söderström, perhe kertoi lausunnossaan.

Jo 2016 Jonesin kerrottiin sairastuneen harvinaiseen dementian muotoon.

Brittiläinen Jones oli syntynyt vuonna 1942. Monty Python on brittiläinen komediaryhmä, johon kuuluivat Jonesin lisäksi Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle sekä Michael Palin.

Ryhmä tuli tunnetuksi BBC:n komediasarjasta Monty Pythonin lentävä sirkus. Lisäksi ryhmä on tehnyt muun muassa neljä elokuvaa.

Monty Python elokuvasta
Monty Python -sketsiä vuodelta 1971. AOP

Koomikosta ohjaajaksi

Kirjallisuutta Oxfordin yliopistossa opiskellut Terry Jones oli mukana legendaarisessa Monty Pythonin lentävässä sirkuksessa sen alkuajoista eli vuodesta 1969 lähtien.

Anarkistinen ja kokeellinen televisiosarja edusti täysin uudenlaista huumoria ja se kuuluu edelleen BBC:n menestyneimpiin ohjelmiin, joka inspiroi edelleen uusia koomikko- ja katsojasukupolvia.

Näyttelemisen ohella Jones alkoi kiinnostua myös ohjaamisesta. Hän ohjasi Monty Pythonin hullu maailma -elokuvan (1971) yhdessä Terry Gilliamin kanssa. Brianin elämän (1979) hän ohjasi kokonaan itse.

Monty Python -elokuvasta The Meaning of Life.
Monty Python - Elämän tarkoitus -elokuvaa (1983). Universal / AOP

Oli keskiajan historian asiantuntija

Jones tunnetaan myös useita kirjoja kirjoittaneena historioitsijana, joka erikoisalaa oli keskiaika. Hän teki BBC:lle sarjat Crusades (1995), Terry Jones' Medieval Lives (2004) ja Terry Jones' Barbarians (2006), joista jälkimmäisin tarkasteli Rooman valtakunnan kaataneita barbaareja positiivisemmassa valossa.

2000-luvun alussa Jones ryhtyi arvostelemaan kovin sanoin Irakin sotaa. Lukuisten sodanvastaisten kolumnien lisäksi hän kirjoitti vuonna 2004 Terry Jones's War on the War on Terror -kirjan.

Terry Jonesin tunnetuin komediahahmo lienee hyvin isokokoinen Mr. Creosote, joka ahmii niin paljon ruokaa, että räjähtää kappaleiksi kesken ravintolaillallisen. Mr. Creosote esiintyy Monty Pythonin vuoden 1983 Elämän tarkoitus -elokuvassa, jonka Jones myös ohjasi.

Monty Python vuonna 1971.
Monty Python vuonna 1971: Eric Idle, Michael Palin, John Cleese, Terry Jones ja Terry Gilliam. Idlen takana kuudes Python, Graham Chapman.AOP

Monty Python -koomikko Terry Jones sairastui dementiaan

Lähteet: AFP, Reuters, AP