1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Asiantuntijaryhmä: Hoivayhtiö Esperi Carella on toimintansa parantamisessa vielä paljon tekemistä – "Kasvua tavoiteltiin yksisilmäisesti"

Yle kertoi viime talvena, että viranomaiset olivat puuttuneet jatkuvasti Esperi Caren hoivakotien vakaviin ongelmiin eri puolilla Suomea.

vanhustenhoito
Vanhemman naisen kädet lähikuvassa, silmälasit kädessä.
Hoivayhtiö Esperi Care perusti viime keväänä työryhmän selvittämään vanhustenhoivan laatua yhtiön hoivakodeissa. Tulokset esitellään tiedotustilaisuudessa torstaina.

Hoivayhtiö Esperi Caren perustama asiantuntijaryhmä arvioi, että yhtiöllä on toimintansa parantamisessa vielä paljon tekemistä.

Hoiva-alan asiantuntijoista koostuva ryhmän mukaan yhtiön henkilökuntaa on kuormittanut suuri työmäärä, puutteellinen esimiestyö ja ilmapiiriongelmat.

Ryhmän mukaan vanhukset olivat eriarvoisessa asemassa ja osalla henkilökunnasta osaaminen oli puutteellista. Myös lääkärien saatavuudessa oli viivettä.

Asiantuntijaryhmän mukaan yhtiö on kuitenkin kääntänyt kurssiaan parempaan suuntaan.

Esperi Care perusti viime keväänä hoivatyön asiantuntijoista ryhmän, jolta yhtiö halusi ulkopuolisen arvion toiminnastaan ja sen parantamisesta. Ryhmää johti geriatrian emeritusprofessori Jaakko Valvanne.

Valvanteen mukaan keskeisimmät puutteet Esperi Caren hoivakodeissa liittyvät asenteeseen ja ammattitaitoon, joita yrityksen pitää parantaa.

– Iäkkäiltä asukkailta ei välttämättä kysytä mitä he toivovat ja tarvitsevat. Omaisia ei välttämättä kuulla, ja henkilöstö on aiemmin kokenut samaa, Valvanne sanoo.

Asiantuntijaryhmä perehtyi Esperi Caren toimintaan muun muassa tekemällä lukuisia käyntejä satunnaisesti valittuihin hoivakoteihin. Ryhmä kertoi saapumisestaan hoivakodeille etukäteen.

Valvanteen mukaan selvityksessä nousi esiin myös se, että hoivakodeissa liikunta saattoi olla vähäistä ja ruoka vaatimatonta sekä mautonta.

Valvanne: Esperi kuuroutui hätähuudoille

Hoivayhtiö Esperi Care yrittää puhdistaa mainettaan vuosi sen jälkeen kun yhtiön vanhustenhoidon epäkohdat nousivat voimalla julkisuuteen.

Esperin varatoimitusjohtajan Heini Pirttijärven mukaan Esperi Care tekee merkittävä panostuksia hoivaan, mutta hän ei halunnut kertoa millaisista rahasummista on kyse.

Pirttijärven mukaan strategiana oli aikaisemmin, että yritys kasvoi kovaa vauhtia ja teki yritysostoja, jotka Esperi Care lopetti hänen mukaansa viime tammikuun lopussa, vanhustenhoitokriisin puhjettua. Sen jälkeen on Pirttijärven mukaan keskitytty laatuun ja henkilöstöön.

Valvanteen tuntuma on, että voitontavoittelu oli aiemmin keskiössä ja Esperi Care otti tuotot iäkkäiden ihmisten ja henkilökunnan selkänahasta.

– Kasvua tavoiteltiin niin yksisilmäisesti, että kuurouduttiin hätähuudoilta, joita ammattiyhdistys, henkilöstö, omaiset ja asukkaat olivat välittäneet, Valvanne arvostelee.

Valvanne uskoo, että Esperi Care on tehnyt suunnanmuutoksen, kun se on lisännyt esimerkiksi henkilöstöään. Asiantuntijaryhmän mukaan Esperi Caressa on muun muassa vakinaistettu ja kokoaikaistettu nykyistä henkilöstöä ja rekrytoitu noin 1500 uutta työntekijää.

– Siihen menee aikaa, ennen kuin se näkyy jokaisen yksikön päivittäisessä elämässä ja hoivassa, jonka iäkkäät saavat. Omaisilta tulee yhä viestiä, että mitään ei näy, hän sanoo.

Valvira: Hyviä asioita ilmassa, mutta ongelmia yhä

Sosiaalihuoltoa valvovan Valviran ylijohtaja Markus Henriksson pitää hyvänä asiana, että monet yritykset ja kunnat ovat viestittäneet korjaustoimistaan. Hänen mukaansa vielä ei ole kuitenkaan varmuutta millä pitkäjännitteisyydellä korjaaminen tapahtuu.

– On rohkaisevia signaaleja siitä, että sekä yritykset että kunnat ovat ryhtyneet aidosti korjaustoimiin. Aivan liikaa on kuitenkin edelleen ongelmallisia toimintayksikköjä. Ei olla menty huonompaan suuntaan, mutta tilanne on päällä, hän kuvaa.

Henriksson sanoo, että huolta on nyt siitä, miten kuntien rahat riittävät ja miten henkilöstöpula saadaan korjattua.

Jaakko Valvanteen mukaan myös kuntien olisi pitänyt puuttua jämäkämmin puutteisiin.

Valvanne kertoo sopineensa Esperin kanssa sellaisesta asiantuntijapalkkiosta, jota hän muutenkin pyytää toimiessaan luennoitsijana tai seminaarien vetäjänä.

Yle kertoi viime talvena, että viranomaiset olivat puuttuneet jatkuvasti Esperi Caren hoivakotien vakaviin ongelmiin eri puolilla Suomea.

Ylen laaja selvitys paljasti, että Esperi Caren hoivakodeissa esimerkiksi sängystä pudonneita oli jätetty lattialle ja hoivakoti oli välillä ilman hoitajaa.

Ylen haastattelemat työntekijät kertoivat, että Esperi Care uhkailee ja vaientaa hoitajia, ja että epäkohdista puhuva joutuu vaikeuksiin.

Valvira määräsi hoivayhtiön korjaamaan puutteet kaikissa sen vanhustenhoidon yksiköissä uhkasakon tai luvan menettämisen uhalla.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een saakka.

Lisää aiheesta:

Vakavat ongelmat jatkuvat hoivakodeissa vuosi kohun jälkeen – "Mitä hyötyä on valittaa, jos se ei johda mihinkään?"

Valviran ylijohtaja näki hoivakotikohun aitiopaikalta: "Epäkohtien vähättelyyn tuli muutos, mutta Suomessa on yhä kymmeniä ongelmayksiköitä"

Esperi Care nollasi palkankorotuksen pienentämällä "Esperi-lisää" – lähihoitaja haastoi työnantajansa oikeuteen 17 euron pudotuksesta

Lue seuraavaksi