Kissani Jugoslavia ja The Sound of Music ovat ensi syksyn ensi-iltoja Vaasan Kaupunginteatterissa

Sound of Musicin Mariana nähdään vaasalaislähtöinen Sarah Nedergård. Syksyllä ensi-illassa on myös Sirkku Peltolan kirjoittama tragikomedia Suomen hevonen.

Helsingin kaupunginteatterin Pienessä merenneidossa näyttelevä Sarah Nedergård on Vaasan kaupunginteatterin Sound of Musicin Maria. Kuva: Antti Haavisto / Yle

Vaasan kaupunginteatteri julkisti tänään ensi syksyn ohjelmistonsa.

Syksyllä 2020 kaupunginteatterissa nähdään Kissani Jugoslavia, The Sound of Music ja Suomen hevonen. Lisäksi syksyn lastenuutuus on nimeltään Rakkaus?!.

Tulevan kauden ohjelmisto on ensimmäistä kertaa teatterinjohtaja Seppo Välisen kokonaan suunnittelema.

Kauden teemaksi Välinen on valinnut rakkauden.

– Olen yrittänyt etsiä teoksia, jotka eläisivät ja hengittäisivät tässä maailman ajassa ja -tilanteessa, Välinen sanoo.

Finlandia-palkitun dramatisointi

Kissani Jugoslavia on dramatisoitu Pajtim Statovcin esikoisteoksesta. Teos kertoo sodan kauhuja Suomeen pakenevasta jugoslavialaisparista, jonka poika Bekim varttuu Suomessa, mutta kokee itsensä muukalaiseksi.

Tarina kuvaa Bekimin sisäistä kehitystä sekä hänen vanhempiensa julmuuden ja rakkauden sävyttämää suhdetta.

– Teksti on hurjan hieno, kun se on niin syvä ja symbolinen sekä kaunis karuudessaan. Se tuo rakkauskauteemme hyvän erilaisen näkökulman rakkauteen, Seppo Välinen sanoo.

Kissani Jugoslavia on Eva Buchwaldin Kansallisteatterile dramatisoima. Sen ohjaa Vaasassa Riku Innamaa. Lavastus ja pukusuunnittelu ovat Maria Antmanin käsialaa.

Kuva: Antti Haavisto / Yle

Vanha musikaaliklassikko

Von Trappin perheen vaiheista 1930-luvun Itävallassa kertova The Sound of Music -musikaali on nähty monessa teatterissa, mutta nyt kaupunginteatterin johtaja Seppo Välisen ohjaamana se tehdään ensi kertaa Vaasan kaupunginteatteriin.

– Tuntuu kutkuttavalta lähteä käsittelemään ikonista klassikkoa, mutta samalla tuntuu, että siinä on vähän tuuletettavaa. Elokuvan painolasti tuntuu siinä vähän, Välinen toteaa.

Marian roolissa nähdään tällä hetkellä Pieni merenneito -musikaalin ensemblessa Helsingissä esiintyvä vaasalaislähtöinen Sarah Nedergård.

– Tuntuu tosi ihanalta tulla takaisin kotiin Vaasaan, Nedergård sanoo.

30-vuotias Nedergård laulaa Marian roolin nyt toista kertaa, mutta ensimmäistä kertaa suomeksi. Hän on esiintynyt mm. Les Miserables-musikaalissa sekä Hair- ja Piaf-musikaaleissa.

Vaasan kaupunginteatterin kiinnitys on Nedergårdille uran ensimmäinen kiinnitys. Hän on erityisen iloinen, että tämä vaihe elämässä on juuri Vaasassa.

– En ole ollut aikaisemmin aikuinen Vaasassa, kun muutin 12 vuotta sitten pois. Olen utelias näkemään, millainen kaupunki tämä on.

Nedergårdin vastanäyttelijänä kapteeni von Trappina musikaalissa on Jussi Puhakka.

Musikaalin koreografian suunnittelee Jari Saarelainen (vier.) ja lavastuksen Markus Tsokkinen (vier.). Pukusuunnittelijana toimii teatterin uusi pukusuunnittelija Paula Varis. Orkesteria johtaa kapellimestari Sauli Perälä.

Suomen hevonen ja lastennäytelmä

Marraskuun alussa ensi-illassa on Sirkku Peltolan kirjoittama tragikomedia Suomen hevonen, joka kertoo maaseudusta, maataloudesta ja omituisesta uusperheestä 2000-luvun Suomessa.

Suomen hevosen ohjaa Vaasan kaupunginteatterille vieraileva ohjaaja Taava Hakala. Lavastuksen suunnittelee Aili Ojalo (vier.) ja pukusuunnittelijana toimii Paula Varis.

Syksyllä esitetään myös osin vaasalaisilta lapsilta kerättävään aineistoon perustuva Rakkaus?.

Teoksen käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa fyysisen teatterin ja klovnerian taitajana tunnettu teatteriohjaaja ja klovni Taina Mäki-Iso (vier.). Lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Anna Raatikainen (vier.).

Korjattu 24.1.2020 klo 9.22.: Sarah Nedergård esiintyy Helsingin kaupunginteatterin Pieni merenneito -musikaalin ensemblessa eikä Arielina, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.