Trumpin oikeudenkäynti jatkuu – demokraatit ovat aloittaneet perustelunsa viraltapanemiseksi, Trump: Luottomieheni voivat todistaa

Trumpia tukevat republikaanit torppasivat kaikki demokraattien yritykset todistajien tai uusien todisteiden esittämisestä eilen tiistaina.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Trumpin virkasyytteiden käsittely jatkuu senaatissa
Trumpin virkasyytteiden käsittely jatkuu senaatissa

Historiallinen oikeudenkäynti presidentti Donald Trumpin viraltapanemiseksi on jatkunut kello 20 Suomen aikaa keskiviikkona.

– Presidentti Trump pyysi ulkomaata puuttumaan demokraattisiin vaaleihimme ja käytti väärin virkaansa parantaakseen mahdollisuuksiaan tulla valituksi uudelleen presidentiksi, edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff sanoi avauspuheenvuorossaan.

Schiff myös kehotti republikaaneja liittymään demokraattien rintamaan ja äänestämään presidentti Trumpin pois virasta demokratian suojelemiseksi.

Hän lisäksi varoitti republikaaneja siitä, että Yhdysvallat vaarantaa globaalin asemansa, jos nykyistä presidenttiä ei syrjäytetä virastaan.

Demokraateilla, jotka toimivat valtakunnaoikeudessa presidentti Trumpin syyttäjinä, on korkeintaan 24 tuntia aikaa kolmen päivän aikana esittää perustelunsa presidentin panemiseksi viralta.

Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä ja kongressin työn estämisestä.

Oikeudenkäynti alkoi eilen menettelytapasääntöjen sopimisella. Trumpia tukevat republikaanit torppasivat kaikki demokraattien yritykset todistajien tai uusien todisteiden esittämisestä.

Trump: Todistajia voidaan kuulla

Trump on itse sanonut tänään keskiviikkona, että hänen puolestaan todistajia voitaisiin kuulla. Hän vaikutti näyttävän vihreää valoa useiden entisten ja nykyisten luottomiestensä kuulemiselle.

Näiden joukossa ovat ulkoministeri Mike Pompeo, presidentin kanslian hallinto- ja budjettiosaston johtaja Mick Mulvaney ja entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton.

Trump kuitenkin huomautti samaan hengenvetoon, että kansalliset turvallisuuskysymykset voisivat vaikuttaa todistajien kuulemiseen, etenkin John Boltonin osalta.

– Hän tietää, miten ajattelen. Hän tietää, mitä ajattelen tietyistä johtajista. Mitä tapahtuu, jos hän paljastaa kielteisiä ajatuksiani jostain tietystä johtajasta? Trump sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän lisäsi, että Pompeonkin todistus voisi olla vaaraksi kansalliselle turvallisuudelle.

Sekä Pompeo että Bolton ovat sanoneet olevansa valmiita todistamaan valtakunnanoikeudessa.

Republikaanit ääneen demokraattien jälkeen

Kun syyttäjinä toimivat demokraatit ovat esittäneet perusteensa virkarikossyytteelle, vuoroon pääsevät Trumpia puolustavat republikaanit. Myös heillä on korkeintaan 24 tuntia aikaa kolmessa päivässä puolustuksensa esittelemiseen.

Sitten senaattorit pääsevät esittämään kysymyksiä syyttäjille ja puolustukselle.

Senaatti voi myös vielä päättää, haastetaanko joku oikeuteen todistamaan tai halutaanko oikeudenkäynnissä esittää uusia todisteita.

Lue lisää:

Toimittajalta: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi tuntikausien sääntöväännöllä, ja yhdellä McConnellin käsinkirjoitetulla taipumisella

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä

Lähteet: AP, Reuters, STT, Yle Uutiset