Hyppää sisältöön

Posti aloittaa perusjakelua koskevat yt-neuvottelut – Ehdottaa osa-aikaisen työn lisäämistä

Postin tavoitteena on välttää irtisanomiset.

Koneellinen työ lajittelussa vähentää myös postinjakajan työtä. Kone lajittelee kirjeet ja paketit osoitetasolle, jolloin itse jakajalle jää vähemmän käsin lajiteltavaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Viime vuosi oli Postille yhtä yt- ja työehtoneuvottelua vuoron perään.

Nyt vuorossa on jatkaa perusjakelua koskevia yt-neuvotteluja, joita puidaan 29.1. alkaen.

Postipalveluiden tuotannosta vastaava johtaja Sami Reponen arvioi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että neuvottelut kestävät vähintään kuusi viikkoa. Ne koskevat perusjakelua pääkaupunkiseudulla ja Lounais-Suomessa. Varhaisjakeluun eli sanomalehtien jakeluun ne eivät ulotu.

Tiedotteessa todetaan, että Postipalveluiden tavoitteena on tehdä tarvittavat muutokset ilman irtisanomisia. Reposen mukaan muutoksia voi tulla työaikoihin ja -paikkoihin.

Tunnit täyteen osa-aikatyöstä eri pisteissä?

Postipalveluiden mukaan työtuntien tarve vaihtelee sesongeittain ja jopa viikonpäivittäin ja osa-aikaisen työn tarve lisääntyy merkittävästi. Yksi Postipalveluiden näkökulma näyttäisikin tiedotteen perusteella olevan se, että kokoaikainen työ voisi koostua useammassa eri Postin pisteessä tehtävien osa-aikaisten töiden pohjalta

– Tuemme henkilöstöämme ja teemme kaikkemme, jotta löydämme osa-aikaisista työtehtävistä sellaisia työkokonaisuuksia, joista työntekijän niin halutessa muodostuisi kokoaikaisen työn tuntimäärä, Reponen sanoo tiedotteessa.

– Henkilöstömme käytössä on myös Uusi polku -ohjelma, joka tukee siirtymistä Postin ulkopuolelle henkilökohtaisten ratkaisujen myötä.

Perinteinen kirjeposti on ollut murroksessa pitkään teknologisen kehityksen myötä. Paperista siirrytään e-laskuihin, verkkouutisiin ja joulukortit vaihtuvat pahvikorteista hymiöiksi sosiaaliseen mediaan. Toisaalta verkkokaupoista tilattavat paketit ovat osaltaan myös muuttaneet Postin työtä.

Myös kone hoitaa nykyään yhä enemmän käsin tehtyä työtä, mikä heijastuu myös perusjakeluun. Kun kone lajittelee lähetykset, postinjakaja saa postit valmiiksi osoitetasolle lajiteltuna eikä hänen puolestaan tarvitse tehdä niin paljon lajittelutyötä.

.
.