Hyppää sisältöön

"Ribsejä ja hampurilaista tekisi mieli" – Susana Bincl ja Jarmo Kolivuori söivät viikon WWF:n ruokasuosituksen mukaan

Jarmo Kolivuori ja Susana Bincl osallistuivat Jennin ilmastohaaste -podcastin ruokahaasteeseen ja söivät viikon ajan WWF:n ruokasuosituksen mukaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

– Tällä hetkellä mun tekisi tosi paljon mieli hampurilaista, ihan kunnon sellaista Hese-mättöä. Mutta eipä nyt sorruta. Mietin, että tekisin sosekeittoa, mikä ei tunnu ollenkaan viikonloppuruoalta. Mennään ehkä syömään poikaystävän kanssa tai saa nähdä, mitä keksitään, pohtii Ilmasto-Jennin ruokahaasteeseen osallistunut Susana Bincl.

Bincl ja Jarmo Kolivuori osallistuivat Jennin ilmastohaaste -podcastin ruokahaasteeseen.

He söivät viikon ajan WWF:n ruokasuosituksen eli planetaarisen ruokavalion mukaan. Lautasella pitäisi olla sen mukaan pääsiassa kasviksia, kotimaista kalaa ja broileria, korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa, punaista lihaa kerran viikossa ja lasi maitoa päivässä.

Tällä ruokavaliolla ruoka riittäisi tutkimusten mukaan 10 miljardille ihmiselle. Vaikka siis väestö kasvaisi, maapallon kaikille asukkaille riittäisi ainakin teoreettisesti ruokaa. Ruokavalio myös hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden. Tämä perustuu siihen, että liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen.

Myös Kolivuorella oli omat vaikeat hetkensä haasteviikon aikana.

– Ensimmäisen kerran tuli hankalampi paikka tämän ruokavalion kanssa, kun työporukalla mentiin pihvipainotteiseen paikkaan. Suurin osa veti ribsejä. Itsekin olisi tehnyt mieli niitä ottaa. Otin kasvisvaihtoehdon. Hieman tuli annoskateutta siinä, Kolivuori sanoo.

Kasvikset ribsien edelle ja turvotus lähti

Kolivuori kuitenkin huomasi, että ruokavalio ei ollut lopulta lainkaan hankala noudattaa.

– Kaupoista saa nykyään niin paljon kasviperäistä proteiinia, että eihän se ole hankalaa. Riittää, kun rajaat punaisen lihan syönnin yhteen kertaan viikossa. Kuitenkin kasviksissa ja näissä muissa ruoka-aineissa on paljon vaihtoehtoja, mitä tehdä, Kolivuori sanoo.

Viikon pituinen haasteviikko toi molemmille osallistujille eväitä myös tulevaisuuteen.

– Kaikin puolin helppo viikko. Uskon, että jatkossakin syön kasvisruokaa. Nyt jälkikäteen ajateltuna tuntuu oudolta, että on tullut niin paljon lihaa syötyä. Ihan varmasti otan tästä oppia, Bincl sanoo.

– Kroppa on tykännyt. Ei tule sellaista turvotusta ja ähkyä ruokailun jälkeen. Yritin tätä vanhemmillenikin suositella, mutta ainakaan vielä he eivät tätä ihan ostaneet, Kolivuori sanoo.

Ruokasuositus sisältää:

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Keskustelu on auki 28.1. klo 23 asti.

Lue myös:

Katso Areenassa:

Kuuntele Areenassa: