Miksi puolueet valitsevat omiaan korkeisiin virkoihin? Puhemies Matti Vanhanen: "En antaisi synninpäästöä millekään porukalle"

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari yhdistäisi kansliapäälliköiden ja poliittisten valtiosihteerien tehtävät.

kansliapäälliköt
Henkilökuva
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.Mikko Koski / Yle

Vihreiden kansliapäällikkönimitys sisäministeriössä on nostanut jälleen keskustelun, valitaanko korkeisiin virkoihin ihmisiä puoluekannan perusteella.

Ylen tietojen mukaan sisäministeriön kansliapäälliköksi olisi nousemassa Kirsi Pimiä, jonka puoluetausta on vihreissä. Sisäministeriötä johtaa vihreiden Maria Ohisalo. Pimiä on yksi kärkikolmikkoon nousseista hakijoista ja muiden kärkiehdokkaiden tavoin hänen arvioidaan täyttävän viran pätevyysvaatimukset.

Tällä kertaa poliittiselta näyttävää virkanimitystä ovat tekemässä vihreät, jotka ovat tähän asti arvostelleet poliittisia valintaperusteita.

Kahden hallituksen pääministeri, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi, ettei vihreät poikkea puolueena muista.

– En antaisi synninpäästöä millekään porukalle. Kristillisdemokraateista en ole ihan varma. Perussuomalaisilla oli korkeiden tehtävien nimityksiä niin vähän, että heilläkään olisi nähdäkseni ehtinyt olemaan värittynyttä toimintaa, Vanhanen laskeskelee.

Vaikka käytännössä kaikki syyllistyvät poliittisiin virkanimityksiin, ei kannattaisi.

– Ministeri, joka kansalaisten silmissä syyllistyy poliittiseen virkanimitykseen, saa siitä kyllä pitkän, pitkän miinusmerkin.

Vanhanen sanoo sisäministeriön kansliapäällikkövalinnassa eniten julkisuudessa olleista nimistä – Pimiästä ja Antti Pelttarista – että molemmat ovat tehtävään erittäin päteviä, olleet sekä eduskunnassa valiokuntasihteereinä että puolueiden avustajatehtävissä.

– Molemmat ovat varmaan hyötyneet siitä, että heillä on yhteiskunnallinen tausta. Mutta samalla he ovat hyötyneet sen takia, että ovat olleet kiinnostuneita palvelemaan valtiota.

Professori Ilkka Ruostetsaari
Marko Melto / Yle

Ruostetsaari: Oppositiossa arvostellaan, hallituksessa nimitetään

Tampereen yliopiston valtio-opin professorin Ilkka Ruostetsaaren mielestä sisäministeriön tilanne kuulostaa hyvin tavalliselta, vaikka poliitikot kuinka puhuvat muuttavansa poliittista kulttuuria.

– Niin on yleensä käynyt, että hallituksessa puolueet ovat nimittäneet poliittisen taustan omaavia henkilöitä korkeisiin virkoihin ja oppositiossa kritisoineet näitä nimityksiä.

Mikä on poliittinen virkanimitys? Se, kun sopiva ohittaa pätevimmän. Näin arvioivat sekä Vanhanen että Ruostetsaari.

Tosiasiassa tilanne on usein hienosyisempi. Monilla kokeneilla ja pätevillä hakijoilla on myös poliittinen kanta.

– Sille ei voi mitään, että tuttuja ehdokkaita on kärkiehdokkaina. Ja monella heistä on myös yhteiskunnallinen näkemys, Vanhanen sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, että tuttuus ja se että jonkun ominaisuudet tunnetaan, on väärä valintaperuste. Pitää valita paras. Samoin Ruostetsaaren mielestä pitää korostaa, että valitaan juuri kyseiseen tehtävään objektiivisesti arvioiden paras hakija.

– Eihän sellaisia ihmisiä, joilla on poliittista kokemusta, voi asettaa virkakieltoon loppuiäksi. Poliittinen kokemuskin kuuluu koeteltuun kansalaiskuntoon, Ruostetsaari sanoo.

Vanhanen vähentäisi valtiosihteereitä

Samaan aikaan kun osa kansliapäällikkövalinnoista politisoituu, ministereillä on apunaan myös poliittiset valtiosihteerit. Kun valtiosihteerien palkkaaminen yleistyi, järjestelmän toimivuutta oli tarkoitus arvioida myöhemmin.

Niin ei kuitenkaan ole tehty, vaikka monilla ministereillä on rinnallaan sekä oman puolueen valtiosihteeri että ministeriötä johtava toisinaan samasta puoluetaustasta noussut kansliapäällikkö.

Valtio-opin professori romuttaisi systeemin, sillä se hämärtää tehtävänjakoa. Ruostetsaaren mielestä poliittiset avustajat ja valtiosihteerit välittävät ministerin tahtoa virkamieskuntaan ja ohjaavat, vaikka eivät ole virkavastuussa.

– Yksi ratkaisu olisi, että virkamieskansliapäälliköt korvattaisiin poliittisilla valtiosihteereillä, jotka hallitus nimitettäisi toimikaudekseen johtamaan valmistelutyötä, Ruostetsaari ehdottaa.

Vanhasen mielestä tehtäviä ei kannata yhdistää, mutta valtiosihteereitä voisi karsia.

– Kansliapäällikön pitää olla puhdas virkamies ja valtiosihteeri on ministerin poliittinen korkean tason apu, jonka pitää kyetä neuvottelemaan muiden hallitusryhmien edustajien kanssa. Toinen asia on sitten valtiosihteereiden tarpeellisuus jokaisen ministerin kohdalla, entinen pääministeri sanoo.

Lue aiheesta myös:

Analyysi: Ihmisoikeusjuristi ohittamassa poliisin – poliittinen virkanimitys heijastaisi Ohisalon linjaa ja tekisi vihreistä tavallisen puolueen