1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maastopalot

Sammutustöissä ollut kone putosi, Canberran lentokenttä on suljettu – kuuma sää kiihdyttää jälleen Australian paloja

Lentoturmassa kuoli kolme henkilöä.

Työntekijä sammutti paloa Queanbeyanissa, Canberran lähellä Australaissa torstaina. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Taistelu maastopaloja vastaan jatkuu Australiassa. Torstaina viranomaiset ilmoittivat, että sammutustöissä ollut säiliökone on pudonnut vuoristossa New South Walesissa.

Tarkemman onnettomuuspaikan kerrotaan olevan Snowy Monaron alueella Peak Viewissä Canberran eteläpuolella. Paloviranomaisten mukaan paikka on lähellä Wadbilligan kansallispuistossa roihuavaa paloa.

C-130 Hercules -tyyppisessä koneessa oli kolme ihmistä, jotka kuolivat turmassa.

Tavallisesti vastaaviin koneisiin mahtuu noin 15 000 litraa vettä tai muuta palojen sammutukseen tarvittavaa ainetta.

Lentokenttä suljettiin

Palot vaikuttavat jälleen myös lentoliikenteeseen, sillä pääkaupunki Canberran lentokenttä suljettiin torstaina matkustajaliikenteeltä.

Palot eivät toistaiseksi suoraan uhkaa kenttää, mutta kentän sulkeminen antoi paloja sammuttaville koneille lisää tilaa toimia, kertoo Sydney Morning Herald -lehti (SMH) (siirryt toiseen palveluun).

Lentokenttä suljettiin nyt ensimmäistä kertaa, vaikka sitä on käytetty jo kuukausien ajan käytetty tukikohtana sammutuslennoille.

Palojen määrä jälleen kasvussa

Viimeaikaiset sateet ovat tuoneet hieman helpotusta palotilanteeseen, mutta nyt alkaneet jopa 40 asteen lämpötilat ja navakat tuulet ovat jälleen pahentaneet tilannetta Australian itäosissa.

Uuden Etelä-Walesin alueella varoitettiin kuudesta uudesta palosta. SMH:n mukaan paloja oli iltapäivällä osavaltiossa ja pääkaupunkiterritoriossa yhteensä 85, kun aamun valjetessa paloja oli parisenkymmentä vähemmän.

Paloissa on kuollut 29 ihmistä ja arvioiden mukaan jopa miljardi eläintä, kertoo Reuters. Palo on riehunut alueella, joka vastaa pinta-alaltaan kolmasosaa Saksasta.

Lisää aiheesta:

Maastopalot savuavat vielä Australiassa – tuhoaluetta piiskaa uusi vitsaus, hiekkamyrsky, Canberrassa satoi jättirakeita

Australian luontotuhot alkavat paljastua – Joki muuttui tuhkamönjäksi, monien eläinlajien koko elinalue palanut