Kiina rajoittaa elämää jo kolmessa miljoonakaupungissa virusuhan vuoksi – Katso videolta, miltä arki näyttää nyt Wuhanissa

Kiina on vahvistanut jo 634 tartuntaa. Virukseen on kuollut 17 henkilöä.

koronavirus
Virus sulki miljoonakaupunki Wuhanin
Virus sulki miljoonakaupunki Wuhanin

Kiinan viranomaiset ovat päättäneet laajentaa liikkumisen rajoituksia Wuhanin lisäksi myös Huanggangin ja Ezhoun kaupunkeihin. Kaupungeissa asuu yhteensä jopa 20 miljoonaa ihmistä.

Lisäksi Hubein provinssissa on määrätty uusia rajoituksia. 1,5 miljoonan asukkaan Xiantaon kaupungissa suljetaan maantien tiemaksuportit. Puolen miljoonan asukkaan Chibin kaupungissa keskeytetään liikennöinti puolestayöstä lähtien.

Ensimmäisenä liikkumista rajoitettiin Wuhanin kaupungissa, josta nyt jylläävän koronaviruksen epäillään olevan lähtöisin. Wuhan on merkittävä liikennekeskus Hubein maakunnassa, ja se sijaitsee tuhannen kilometrin päässä pääkaupunki Pekingistä.

Tarkoituksena on estää viruksen leviäminen muualle maahan ja maailmaan.

Käytännössä kaupungeista poistumista rajoitetaan eikä niihin matkustamista suositella. Liikennesulku koskee linja-auto-, lautta- metro-, juna- ja lentoliikennettä. Wuhanissa sulku alkoi torstaina aamupäivällä paikallista aikaa.

Esimerkiksi lentoyhtiöt AirAsia Malaysia ja Taiwanin China Airlines ovat kertoneet keskeyttävänsä lennot Wuhaniin. Wuhanista tulleen lennon matkustajille on pidetty terveystarkastus esimerkiksi Roomassa Fiumicinon lentokentällä.

Autoilijoiden ruumiinlämpöä mitataan moottoritiellä Wuhanissa 21. tammikuuta.
Autoilijoiden ruumiinlämpöä mitataan moottoritiellä Wuhanissa 21. tammikuuta.AFP

Maailman terveysjärjestö WHO:n Kiinan-edustaja Gauden Galea arvioi uutistoimisto AP:lle, että 11 miljoonan asukkaan kaupungin eristäminen tällä tavoin on keinona uusi.

– Sitä ei ole koetettu aiemmin kansanterveyden toimenpiteenä. Emme voi vielä sanoa, toimiiko se vai ei, Galea arvioi.

Viranomaiset desinfioivat Hankoun rautatieasemaa Wuhanissa, Kiinassa 22. tammikuuta.
Viranomaiset desinfioivat Hankoun rautatieasemaa Wuhanissa, Kiinassa 22. tammikuuta.AFP

Pekingissä uudenvuodenjuhlat peruttiin, tartunta mahdollisesti käärmeestä

Uuteen koronavirukseen on kuollut jo 17 henkilöä. Kiina on lisäksi vahvistanut jo 634 tartuntaa, Kiinan valtiontelevisio raportoi. Yksittäisiä tartuntoja on ollut Kiinan lisäksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, Japanissa, Thaimaassa ja Singaporessa.

Kiina on perunut kaikki suuret uudenvuoden juhlatilaisuudet pääkaupungissa Pekingissä uuden koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kiinalaisen kalenterin rotan vuosi alkaa lauantaina, Suomen aikaa jo perjantaina.

Kiinalainen uusivuosi saa joka vuosi sadat miljoonat kiinalaiset matkaamaan kaupungeista maaseudulle.

WHO:n odotettiin keskiviikkona kertovan, pitääkö se Wuhanin virusta kansainvälisenä uhkana kansanterveydelle. Maailmanjärjestö sanoi kuitenkin tarvitsevansa lisää aikaa asian tutkimiseen ja ilmoittavansa kannastaan torstaina.

Uutistoimistotietojen mukaan virus on saattanut tarttua ihmiseen käärmeestä, sekä mahdollisesti myös majavista ja rotista.

Lue lisää:

Kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin: Miksi maailma pelkää uutta koronavirusta? Kertooko Kiina totuuden taudista?

Pitääkö uudesta koronaviruksesta olla huolissaan? Maailman terveysjärjestö: Tarvitsemme lisää tietoa, keskustelut jatkuvat huomenna

Tutkijat: Kiinan koronavirus saattaa olla peräisin myrkyllisistä käärmeistä

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT